Till innehållet | Bläddra bland initiativ | Hjälp | Skriv ut

Aktuellt

31.5.2017

Den nya kommunallagen medför ändringar i kommuninvånarnas initiativrätt och i tjänsten Invånarinitiativ.fi fr.o.m. den 1 juni 2017 
 

Bestämmelser om kommuninvånarnas initiativrätt finns i 23 § och om rådgivande folkomröstningar i 25 § i den nya kommunallagen. Enligt den nya kommunallagen har kommuninvånarna samt sammanslutningar och stiftelser som har verksamhet i kommunen rätt att komma med initiativ i frågor som gäller kommunens verksamhet. Initiativtagaren ska informeras om de åtgärder som vidtagits med anledning av initiativet.

Om antalet initiativtagare enligt 1 mom. motsvarar minst två procent av kommuninvånarna, ska frågan tas upp till behandling inom sex månader från det att den väcktes.

Dessutom har de som utnyttjar kommunens tjänster rätt att komma med initiativ i frågor som gäller tjänsterna i fråga.

Fullmäktige ska minst en gång om året underrättas om de initiativ som har tagits i frågor som hör till fullmäktiges behörighet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen.

Initiativ till en folkomröstning kan tas av minst fyra procent av de kommuninvånare som fyllt 15 år. Fullmäktige ska utan dröjsmål avgöra om en folkomröstning enligt initiativet ska ordnas.

Initiativtagarna behöver inte vidta åtgärder på grund av ändringarna.  Den nya kommunallagen tillämpas på pågående initiativ som lagts fram i tjänsten före den 1 juni 2017.

Ytterligare upplysningar: 

kuntalaisaloite.om@om.fi


21.12.2015

Justitieministeriet informerar: Kommunerna kan publicera sina svar på kommuninvånarnas initiativ i tjänsten invånarinitiativ.fi 

I justitieministeriets webbtjänst invånarinitiativ.fi finns fr.o.m. den 21 december 2015 en ny funktion, med hjälp av vilken kommunerna kan svara på initiativ som lämnats in via tjänsten. 

Enligt kommunallagen ska kommunen ska informera initiativtagarna om de åtgärder som vidtagits med anledning av ett initiativ. Dessutom ska fullmäktige minst en gång om året underrättas om de initiativ som har tagits i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen. 

Kommunerna får själv bestämma om de vill publicera sina svar på invånarinitiativ.fi  Genom att publicera svaret i tjänsten kan man öka det kommunala beslutsfattandets öppenhet och informera även andra än initiativtagarna om beslutet. 

Kommunerna kan publicera sitt svar som en fritt formulerad text och/eller som en bifogad fil. Kommunens svar kan vid behov preciseras eller redigeras i efterhand. 

I justitieministeriets webbtjänst invånarinitiativ.fi kan kommuninvånarna lägga fram initiativ till de kommuner som är med i tjänsten samt stödja och följa initiativ som lagts fram av andra.

Tjänsten finns på adressen https://www.kuntalaisaloite.fi/fi

Tjänsten är tillgänglig på finska och svenska.

Ytterligare upplysningar: 

Sakkunnig Sami Demirbas
Tfn +358 50 520 9145
kuntalaisaloite.om@om.fi


21.10.2015

Foga widget eller karta till ditt initiativ


I tjänsten invånarinitiativ.fi introduceras ett antal nya funktioner. 

Invånarinitiativ.fi-widgeten kan nu kopplas direkt till ett specifikt initiativ. Initiativtagarna kan lägga widgeten på sin webbplats och på så sätt följa hur initiativet samlar deltagare. Anvisningar för att lägga till widgeten finns på adressen: https://www.kuntalaisaloite.fi/sv/graph-iframe 

Initiativtagarna kan också lägga till en karta på initiativsidan för att visa vilken plats initiativet gäller. Initiativet kan gälla en eller flera platser. Lägg till platsuppgifter genom att klicka direkt på kartan eller genom att söka med adress. 


3.7.2015

Nya funktioner på invånarinitiativ.fi


På invånarinitiativ.fi finns en ny graf som erbjuder användarna av tjänsten noggrannare information än förut om hur många deltagare ett invånarinitiativ har samlat in. Tack vare den nya funktionen kan ansvarspersonerna för ett initiativ, de som understött initiativet och andra användare av tjänsten följa hur många deltagare initiativet samlat in både per dag och totalt under den tid insamlingen pågår. Grafen gäller endast de deltagare som samlats in i tjänsten invånarinitiativ.fi.

Också widgeten med hjälp av vilken webbtjänstens innehåll kan visas på andra webbplatser har utvecklats. I widgeten kan nu i stället för en kommun visas flera kommuners initiativ. Anvisningar om hur det går till att lägga till widgeten finns på sidan: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/leijuke


20.12.2013

Paus i administrationen av tjänsten under jul och vid årsskiftet

Administrationen av tjänsten är stängd under tidsperioden 23.12.2013–1.1.2014. Initiativ behandlas inte under denna tidsperiod. Också efter detta ända till den 7 januari 2014 kan behandlingen av initiativ och svaren till förfrågningar ta en längre tid än normalt.

Ytterligare upplysningar: kuntalaisaloite.om@om.fi


23.10.2013

Initiativ till kommunala folkomröstningar kan nu läggas fram på webben

På justitieministeriets tjänst Invånarinitiativ.fi är det nu möjligt att lägga fram även invånarinitiativ till rådgivande kommunala folkomröstningar och initiativ som förutsätter fullmäktigebehandling. 

För att kunna lägga fram och stödja dessa initiativ förutsätts stark autentisering till exempel med nätbankskoder. Ett initiativ till en kommunal folkomröstning kan läggas fram av minst fem procent av kommunens röstberättigade invånare. Kommunfullmäktige ska utan dröjsmål avgöra om en folkomröstning enligt initiativet ska ordnas. En folkomröstning är rådgivande.

Ett initiativ som förutsätter fullmäktigebehandling kan läggas fram av minst två procent av kommunens röstberättigade invånare. Frågan ska tas upp till behandling i fullmäktige inom sex månader. 

Hittills har det varit möjligt att via tjänsten lägga fram vanliga invånarinitiativ till de kommuner som har anslutit sig till tjänsten. Ett vanligt invånarinitiativ kan läggas fram av en enskild kommuninvånare eller flera invånare tillsammans, och initiativtagarna behöver inte vara röstberättigade.

Andra tjänster för att höra kommuninvånarna 

Tjänsten Invånarinitiativ.fi har utvecklats som en del av projektet Plattform för delaktighet, som hör till finansministeriets program för påskyndande av elektronisk kommunikation och ärendehantering (SADe). Andra webbtjänster som hör till projektet Plattform för delaktighet är Medborgarinitiativ.fi, Dinåsikt.fi och Lausuntopalvelu.fi, som publiceras senare. 

Invånarinitiativ.fi och Dinåsikt.fi är parallella tjänster som har utvecklats för att uppfylla de olika behov som kommuninvånarna har i fråga om rätten att delta. Via tjänsten Invånarinitiativ.fi kan kommuninvånarna utöva sin rätt att lägga fram initiativ till kommunen och stödja initiativ som lagts fram av andra. På tjänsten Dinåsikt.fi kan gemensamma beslut beredas i växelverkan mellan kommuninvånarna och kommunen.

Dinåsikt.fi är en gratis och modererad tjänst, där kommunen tillsammans med kommuninvånarna redan under beredningsskedet kan planera, utveckla och bedöma ärenden som berör kommuninvånarna. Många kommuner har använt tjänsten till exempel för att uppdatera sin kommunala strategi, för att planera sina tjänster och invånarrådens verksamhet samt för att föra en dialog med kommuninvånarna. 

Ytterligare upplysningar:

  • projektchef Laura Nurminen, tfn 02951 50462
  • projektchef Mikko Levämäki, tfn 02951 50410 
  • e-post: förnamn.efternamn@om.fi 
  • samt kuntalaisaloite.om@om.fi. 

10.9.2013

Kommuner som hittills har tagit tjänsten i bruk 128 (10.9.2013)


Akaa, Alavieska, Alavus, Eurajoki, Haapajärvi, Haapavesi, Hankasalmi, Harjavalta, Hartola, Hausjärvi, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Ii, Iitti, Ilomantsi, Jalasjärvi, Joensuu, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasniemi, Kankaanpää, Kannus, Karvia, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kemijärvi, Keminmaa, Kirkkonummi, Kittilä, Kivijärvi, Kokkola, Kolari, Kontiolahti, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Lahti, Laihia, Lapinjärvi, Lapinlahti, Leppävirta, Lieto, Liperi, Loimaa, Loppi, Loviisa, Luoto, Maaninka, Marttila, Masku, Miehikkälä, Mikkeli, Muhos, Muonio, Mustasaari, Mäntsälä, Mäntyharju, Nakkila, Nivala, Nurmijärvi, Oripää, Oulainen, Oulu, Outokumpu, Padasjoki, Parainen, Parikkala, Pedersören kunta, Pelkosenniemi, Pertunmaa, Pornainen, Porvoo, Punkalaidun, Puumala, Pyhtää, Pyhäntä, Pyhäranta, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rovaniemi, Ruokolahti, Rusko, Saarijärvi, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Siuntio, Soini, Sonkajärvi, Sotkamo, Suomussalmi, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Tampere, Tervo, Tervola, Teuva, Toholampi, Tornio, Turku, Tuusniemi, Utajärvi, Utsjoki, Vaala, Vaasa, Valtimo, Vantaa, Vesanto, Vesilahti, Veteli, Viitasaari, Vimpeli, Ylivieska, Ylöjärvi, Äänekoski


2.9.2013

Webbtjänsten Invånarinitiativ.fi öppnas den 10 september


Webbtjänsten Invånarinitiativ.fi, som produceras och upprätthålls av justitieministeriet, öppnas för kommuninvånarna och kommunerna tisdagen den 10 september på adressen www.invanarinitiativ.fi. Tjänsten erbjuder ett underlag för att lägga fram invånarinitiativ både på finska och på svenska. 

Tjänsten har varit i öppet testbruk under sommaren, då kommunerna och kommuninvånarna har kunnat bekanta sig med tjänsten och testa den. Testversionen är fortfarande tillgänglig på adressen https://testi.kuntalaisaloite.fi/sv. I testversionen kan man från och med den 10 september bekanta sig med tilläggsfunktioner som ska tas i bruk mot slutet av året. Dessa tilläggsfunktioner gör det möjligt att lägga fram initiativ till en kommunal folkomröstning samt sådana initiativ som förutsätter fullmäktigebehandling. Framläggande av dessa initiativ kommer att förutsätta stark autentisering.

På webbtjänsten Invånarinitiativ.fi kan man lägga fram initiativ till de kommuner som har anslutit sig till tjänsten. Justitieministeriet ber kommunerna att ansluta sig till tjänsten före den 5 september 2013. 

Också kommuner som redan har någon annan webbtjänst för invånarinitiativ i bruk kan använda tjänsten. Alla initiativ som läggs fram via tjänsten förhandsgranskas innan de publiceras. Både kommunerna och kommuninvånarna kan använda tjänsten gratis. 

Invånarinitiativ.fi har utvecklats som en del av projektet Plattform för delaktighet, som hör till finansministeriets program för påskyndande av elektronisk kommunikation och ärendehantering (SADe). Andra webbtjänster som hör till projektet Plattform för delaktighet är Medborgarinitiativ.fi, Dinåsikt.fi och Lausuntopalvelu.fi, som publiceras senare. Tjänsterna upprätthålls av justitieministeriet.

Ytterligare upplysningar: 

  • kuntalaisaloite.om@om.fi
  • projektchef Laura Nurminen, tfn 02951 50462 (förnamn.efternamn@om.fi)
  • projektchef Mikko Levämäki, tfn 02951 50410 (förnamn.efternamn@om.fi)
  • Tjänsten Invånarinitiativ.fi finns på adressen http://www.invanarinitiativ.fi (fr.o.m. 10.9.2013).
  • Testversionen av Invånarinitiativ.fi finns på adressen https://testi.kuntalaisaloite.fi/sv.


1.7.2013

Webbtjänsten Invånarinitiativ.fi öppnas på hösten


Justitieministeriet öppnar tjänsten Invånarinitiativ.fi som en systertjänst till Medborgarinitiativ.fi. Tjänsten erbjuder ett strukturerat underlag för att lägga fram invånarinitiativ både på finska och på svenska. I tjänsten är det möjligt att lägga fram initiativ till de kommuner som är med i tjänsten samt stödja och följa upp initiativ som lagts fram av andra. Både kommunerna och kommuninvånarna kan använda tjänsten gratis.

Kommunerna kan ansluta sig till tjänsten genom att kontakta tjänstens administratör (kuntalaisaloite.om@om.fi) och meddela den e-postadress (till exempel registratorskontorets adress) till vilken kommunen önskar få de initiativ som lagts fram via tjänsten. Initiativ som lagts fram via tjänsten skickas till den e-postadress som kommunen meddelat.

Också kommuner som redan har någon annan webbtjänst för invånarinitiativ i bruk kan använda tjänsten. Alla initiativ som läggs fram via tjänsten förhandsgranskas innan de publiceras.

Invånarinitiativ.fi är i öppet testbruk under sommaren 2013. Då kan såväl kommunerna som kommuninvånarna bekanta sig med tjänsten och testa den. Kommunerna kan ta den egentliga tjänsten i bruk i augusti-september 2013.

Testversionen finns på adressen https://testi.kuntalaisaloite.fi/sv. Den egentliga versionen kommer att finnas på adressen www.invanarinitiativ.fi från och med augusti-september.

Mot slutet av år 2013 ska tjänsten kompletteras med tilläggsfunktioner, som gör det möjligt att lägga fram initiativ till en kommunal folkomröstning samt sådana initiativ som förutsätter fullmäktigebehandling. Framläggande av dessa initiativ kommer att förutsätta stark autentisering. 

Invånarinitiativ.fi har utvecklats som en del av projektet Plattform för delaktighet, som hör till finansministeriets program för påskyndande av elektronisk kommunikation och ärendehantering (SADe). Andra webbtjänster som hör till projektet Plattform för delaktighet är Medborgarinitiativ.fi, Dinåsikt.fi och Lausuntopalvelu.fi, som publiceras senare. Tjänsterna upprätthålls av justitieministeriet.

Ytterligare upplysningar:

projektledare Mikko Levämäki, tel. 02951 50410 (på plats ända fram till 12.7.)
projektchef Laura Nurminen, tel. 02951 50462, (på plats fr.o.m 30.7.)
e-post: förnamn.efternamn@om.fi eller kuntalaisaloite.om@om.fi

Invånarinitiativ testversionen:  https://testi.kuntalaisaloite.fi/sv