Till innehållet | Bläddra bland initiativ | Hjälp | Skriv ut

Nastarengaskielto sekä CO2-päästöraja Tampereen keskustaan

Tammerfors Invånarinitiativ
Publicerad 
30.11.2018
Skickad till kommunen 
30.11.2018
Skickad till kommunen 
30.11.2018

Initiativets innehåll

Tampereen keskustassa asuu kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka altistuvat joka päivä kymmenien tuhansien muualta tulevien autojen pakokaasuille ja autojen nostattamalle katupölylle. Katupölystä suurin osa tulee tutkimusten mukaan nastarenkaiden käytöstä, jotka myös kuluttavat asfalttipintaa todella nopeasti vaatien uudelleenpäällystystä tiheään tahtiin. Nastarenkaat vaativat myös kovempaa asfalttilaatua, joka puolestaan aiheuttaa lisää rengasmelua myös kitka- ja kesärenkailla ajettaessa.

Autojen määrää pitäisi Tampereen strategioiden mukaan saada koko ajan vähäisemmäksi, mutta kaikki konkreettiset teot puuttuvat ja autojen määrä kasvaa koko ajan. Samalla kasvaa myös saaste- ja pölyongelma. Tampereella ja Tampereen keskustassa pölyongelma alkaa heti nastarengaskauden alettua. Kuiva ja vähätuulinen keli ei ole ongelman aiheuttaja vaan katupöly sekä pakoputkista tulevat saasteet. Tampereella ei ole mitään stategiaa poikkeuksellisten saasteongelmien selättämiseksi.

Uusi tieliikennelaki sisältää liikennemerkit, joilla voidaan kieltää nastarenkailla ajaminen sekä paljon CO2 päästöjä tuottavilta autoilta ajaminen tietyllä alueella. Tampereen kaupunki voisi estää lukemattoman määrän ennenaikaisia kuolemia sillä, että nämä kaksi kieltoa toteutettaisiin keskustan alueella, sillä kyseiset uudet liikennemerkit ovat keksitty käytettäväksi eikä vain koristeeksi. Kyseinen kieltoalue voisi olla suurinpiirtein sama kuin ilotulitekieltoon käytetty alue.

Ruotsissa ja Norjassa monessa kaupungissa on nastarenkailla ajo kielletty kaupunkien keskustassa. Myös CO2-rajoituksia löytyy koko ajan yhä useammasta kaupungista eri maissa. Tampereen hiilineutraalius 2030 -ohjelma tukee tätä aloitetta.

Edut:
+Puhtaampi hengitysilma niin ulkona kuin kotona (ja sen terveysvaikutukset)
+Alhaisempi melutaso (ja sen terveysvaikutukset)
+Vähemmän katupölyä
+Vähemmän katujen putsausta
+Säästetään rahaa kun ei tarvitse jatkuvasti asfaltoida uusiksi teitä
+Viihtyisämpi asuin ja asiointiympäristö
=Todellinen viiden tähden keskusta

Ansvarsperson

Jukka Ollikainen

Tammerfors


Beställ meddelande