Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Tiedotteet


31.5.2017

Uusi kuntalaki tuo muutoksia kuntalaisen aloiteoikeuteen ja Kuntalaisaloite.fi-palveluun 1.6.2017 alkaen 
 

Aloiteoikeudesta on säädetty uuden kuntalain 23§:ssä ja neuvoa-antavaa kunnallista kansanäänestystä koskevasta aloitteesta lain 25§:ssä. Uuden kuntalain mukaan kunnan asukkailla ja muilla jäsenillä on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet.

Jos 1 momentissa tarkoitetun aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, asia on otettava käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta.

Lisäksi palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa.

Valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet.

Kansanäänestysaloitteen voi tehdä vähintään neljä prosenttia 15 vuotta täyttäneistä kunnan asukkaista. Valtuuston on viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys.

Muutokset eivät edellytä toimenpiteitä aloitteiden tekijöiltä. Ennen 1.6. tehtyihin kuntalaisaloite.fi-palvelussa avoinna oleviin aloitteisiin sovelletaan uutta kuntalakia. 

Lisätietoja:
kuntalaisaloite.om@om.fi


21.12.2015

Oikeusministeriö tiedottaa: Kunnat voivat julkaista vastauksensa kuntalaisaloitteisiin kuntalaisaloite.fi-palvelussa


Oikeusministeriön ylläpitämään kuntalaisaloite.fi-verkkopalveluun on lisätty 21.12.2015 uusi ominaisuus, jonka avulla kunnat voivat vastata tehtyihin aloitteisiin palvelussa. 
Kuntalain mukaan kunnan on ilmoitettava aloitteen tekijälle aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Lisäksi valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. 
 
Aloitteisiin annettujen vastausten julkaiseminen kuntalaisaloite.fi-palvelussa on kunnille vapaaehtoista.  Vastauksen julkaiseminen palvelussa lisää avoimuutta kunnallisesta päätöksenteosta ja tuo kunnan tekemän päätöksen muidenkin kuin aloitteentekijän tietoon. 
 
Kunnat voivat lisätä palveluun päätöksensä vapaamuotoisena tekstinä ja/tai liitetiedostona. Kunnan vastausta on tarvittaessa mahdollista tarkentaa tai muokata jälkeenpäin. 
 
Kuntalaisaloite.fi on oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu, jossa voi tehdä palvelussa mukana oleville kunnille kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita. Kuntalaisaloite.fi palvelu toimii osoitteessa https://www.kuntalaisaloite.fi/fi. Palvelua voi käyttää suomeksi ja ruotsiksi.

Lisätiedot:
Asiantuntija Sami Demirbas
Puh. +358 50 520 9145
kuntalaisaloite.om@om.fi


21.10.2015

Aloitekohtainen widget ja karttakuvat saatavilla aloitteisiin


Kuntalaisaloite.fi-palveluun on jälleen lisätty uusia ominaisuuksia. Kuntalaisaloite.fi-palvelun sisältöä näyttävä widget eli leijuke on nyt saatavilla myös aloitekohtaisena. Aloitteen tekijät voivat halutessaan lisätä widgetin omille sivuilleen ja seurata myös sitä kautta osallistujien kertymistä aloitteeseensa. Ohjeet leijukkeen lisäämiseen löytyvät täältä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/graafi-leijuke

 
Lisäksi aloitteentekijät voivat halutessaan lisätä aloitteensa yhteyteen myös karttanäkymän, joka näyttää mitä paikkaa aloitteessa ehdotettu asia koskee. Sijaintitietoja voi merkitä karttaa yhden tai useampia. Sijaintitieto lisätään merkitsemällä kohta suoraan karttaan tai hakemalla osoitteen avulla. 


 
3.7.2015

Uusia ominaisuuksia kuntalaisaloite.fi-palvelussa

Kuntalaisaloite.fi-palveluun on lisätty kuvaaja, joka tarjoaa palvelun käyttäjille aikaisempaa tarkemmin tietoa kannatusilmoitusten kertymisestä aloitteisiin. Kuvaajan avulla aloitteiden tekijät, osallistujat ja palvelun muut käyttäjät voivat seurata, minkä verran osallistujia on kertynyt aloitteeseen eri päivinä ja yhteensä aloitteen avaamisesta alkaen. Kuvaaja näyttää vain kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerättyjen kannatusilmoitusten lukumäärän.

Myös kuntalaisaloite.fi-palvelun sisältöä näyttävää widgettiä eli leijuketta on monipuolistettu. Leijukkeeseen on nyt mahdollista lisätä yhden kunnan sijaan useita eri kuntia. Ohjeet leijukkeen lisäämiseen löytyvät sivulta: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/leijuke           


20.12.2013

Tauko palvelun ylläpidossa jouluna ja vuodenvaihteessa


Palvelun ylläpidossa on tauko välillä 23.12.2013–1.1.2014. Aloitteita ei käsitellä tällä aikavälillä. Aloitteiden käsittelyssä ja tiedusteluihin vastaamisessa voi olla viivettä tämän jälkeenkin 7.1.2014 asti.

Lisätietoja: kuntalaisaloite.om@om.fi


23.10.2013

Kunnallisesta kansanäänestyksestä voi tehdä aloitteen nyt verkossa


Kuntalaisaloite.fi-palvelussa on nyt mahdollista tehdä myös neuvoa-antavaa kunnallista kansanäänestystä koskevia aloitteita sekä valtuustokäsittelyä edellyttäviä kuntalaisaloitteita.

Näiden aloitteiden tekeminen ja niihin osallistuminen edellyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkipankkitunnuksilla. Kunnallista kansanäänestystä koskevan aloitteen voi tehdä 5 % kunnan äänioikeutetuista asukkaista. Kunnanvaltuuston tulee päättää viipymättä, järjestetäänkö vaadittu kansanäänestys. Kansanäänestys on neuvoa-antava.

Valtuustokäsittelyä edellyttävän kuntalaisaloitteen voi tehdä 2 % kunnan äänioikeutetuista asukkaista. Valtuuston tulee käsitellä aloite kuuden kuukauden kuluessa.

Tähän saakka Kuntalaisaloite.fi -palvelussa on voinut tehdä tavallisia kuntalaisaloitteita niille kunnille, jotka ovat liittyneet palveluun. Tavallisen aloitteen voi tehdä yksittäinen kunnan jäsen tai useampi jäsen yhdessä, eikä äänioikeus ole edellytyksenä aloitteen tekemiselle.

Kuntalaisaloite.fi:n ohella myös muita palveluita kuntalaisten kuulemiseen 

Kuntalaisaloite.fi -palvelu on kehitetty osana Osallistumisympäristö-hanketta, joka kuuluu valtiovarainministeriön koordinoimaan Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaan (SADe). Muita Osallistumisympäristö-hankkeen verkkopalveluita ovat Kansalaisaloite.fi, Otakantaa.fi sekä myöhemmin julkaistava Lausuntopalvelu.fi. 

Kuntalaisaloite.fi ja Otakantaa.fi ovat rinnakkaisia palveluita, jotka on kehitetty vastaamaan eri tarpeisiin kuntalaisten osallistumisoikeuteen liittyen. Kuntalaisaloite.fi koskee kuntalaisten oikeutta jättää kunnalle aloite tai kannattaa muun tekemää aloitetta. Otakantaa-palvelussa voi vuorovaikutteisesti kunnan asukkaiden ja kunnan kanssa valmistella yhteisiä päätöksiä.

Otakantaa.fi on kunnille maksuton, moderoitu palvelu, jossa voi yhdessä kuntalaisten kanssa suunnitella, kehittää ja arvioida kuntalaisia koskevia asioita jo valmisteluvaiheessa. 
Monet kunnat ovat käyttäneet sitä esimerkiksi kuntastrategian päivittämiseen, palveluiden suunnitteluun ja asukasraatien toiminnan suunnitteluun sekä vuoropuheluun kuntalaisten kanssa. 


10.9.2013

Toistaiseksi palveluun liittyneet kunnat 128 (päivitetty 10.9.2013)


Akaa, Alavieska, Alavus, Eurajoki, Haapajärvi, Haapavesi, Hankasalmi, Harjavalta, Hartola, Hausjärvi, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Ii, Iitti, Ilomantsi, Jalasjärvi, Joensuu, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasniemi, Kankaanpää, Kannus, Karvia, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kemijärvi, Keminmaa, Kirkkonummi, Kittilä, Kivijärvi, Kokkola, Kolari, Kontiolahti, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Lahti, Laihia, Lapinjärvi, Lapinlahti, Leppävirta, Lieto, Liperi, Loimaa, Loppi, Loviisa, Luoto, Maaninka, Marttila, Masku, Miehikkälä, Mikkeli, Muhos, Muonio, Mustasaari, Mäntsälä, Mäntyharju, Nakkila, Nivala, Nurmijärvi, Oripää, Oulainen, Oulu, Outokumpu, Padasjoki, Parainen, Parikkala, Pedersören kunta, Pelkosenniemi, Pertunmaa, Pornainen, Porvoo, Punkalaidun, Puumala, Pyhtää, Pyhäntä, Pyhäranta, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rovaniemi, Ruokolahti, Rusko, Saarijärvi, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Siuntio, Soini, Sonkajärvi, Sotkamo, Suomussalmi, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Tampere, Tervo, Tervola, Teuva, Toholampi, Tornio, Turku, Tuusniemi, Utajärvi, Utsjoki, Vaala, Vaasa, Valtimo, Vantaa, Vesanto, Vesilahti, Veteli, Viitasaari, Vimpeli, Ylivieska, Ylöjärvi, Äänekoski


2.9.2013

Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelu avataan käyttöön 10. syyskuuta

Oikeusministeriön tuottama ja ylläpitämä Kuntalaisaloite.fi -palvelu avautuu kuntalaisten ja kuntien käyttöön tiistaina 10. syyskuuta osoitteessa www.kuntalaisaloite.fi. Palvelu tarjoaa alustan kuntalaisaloitteiden tekemiselle sekä suomeksi että ruotsiksi.

Kuntalaisaloite.fi -palvelu on ollut avoimessa koekäytössä kesän ajan, jolloin kunnat ja kuntalaiset ovat voineet tutustua palveluun ja testata sitä. Palvelun testiversio toimii edelleen osoitteessa https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi. Testiversiossa on 10. syyskuuta lähtien mahdollista tutustua loppusyksystä käyttöönotettaviin lisäominaisuuksiin, jotka mahdollistavat kunnallista kansanäänestystä koskevien aloitteiden sekä valtuustokäsittelyä edellyttävien kuntalaisaloitteiden tekemisen. Näiden aloitetyyppien tekemisessä käytetään vahvaa sähköistä tunnistautumista.

Verkkopalvelussa voi tehdä kuntalaisaloitteita niille kunnille, jotka ovat liittyneet palveluun. Oikeusministeriö pyytää kuntia ilmoittautumaan Kuntalaisaloite.fi -palveluun 5.9.2013 mennessä.

Kuntalaisaloite.fi:n käyttö on mahdollista, vaikka kunnalla olisi myös jokin toinen aloitesivusto kuntalaisaloitteiden tekemiseksi. Kaikki Kuntalaisaloite.fi -palveluun tehdyt aloitteet esitarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Palvelun käyttö on maksutonta sekä kunnille että kuntalaisille.

Kuntalaisaloite.fi -palvelu on kehitetty osana Osallistumisympäristö-hanketta, joka kuuluu valtiovarainministeriön koordinoimaan Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaan (SADe). Muita Osallistumisympäristö-hankkeen verkkopalveluita ovat Kansalaisaloite.fi, Otakantaa.fi sekä myöhemmin julkaistava Lausuntopalvelu.fi. Palveluita ylläpitää oikeusministeriö.

Lisätietoja: 

  • kuntalaisaloite.om@om.fi
  • projektipäällikkö Laura Nurminen, puh. 02951 50462 (etunimi.sukunimi@om.fi)
  • hankepäällikkö Mikko Levämäki, puh. 02951 50410 (etunimi.sukunimi@om.fi)
  • Kuntalaisaloite.fi-palvelu (10.9.2013 alkaen) http://www.kuntalaisaloite.fi
  • Kuntalaisaloite.fi:n testiversio https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi   


1.7.2013

Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelu avataan kuntalaisten ja kuntien käyttöön syksyllä


Oikeusministeriö avaa syksyllä Kuntalaisaloite.fi-palvelun Kansalaisaloite.fi:n sisarpalveluksi. Kuntalaisaloite.fi tarjoaa jäsennellyn alustan kuntalaisaloitteen tekemiselle sekä suomeksi että ruotsiksi. Verkkopalvelussa voi tehdä kuntalaisaloitteita niille kunnille, jotka ovat liittyneet palveluun sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita. Palvelun käyttö on maksutonta sekä kunnille että kuntalaisille.

Kunnat voivat liittyä Kuntalaisaloite.fi-palveluun ottamalla yhteyttä palvelun ylläpitäjään (kuntalaisaloite.om@om.fi) ja ilmoittamalla sähköpostiosoitteen (esimerkiksi kirjaamon osoitteen), johon kunta toivoo palvelusta tulevien aloitteiden saapuvan. 

Kuntalaisaloite.fi:n käyttö on mahdollista, vaikka kunnan käytössä olisi myös jokin toinen aloitesivusto kuntalaisaloitteiden tekemiseksi. Kaikki palveluun tehdyt aloitteet esitarkastetaan ennen niiden julkaisemista. 

Palvelun testiversiota voi jo kokeilla


Kuntalaisaloite.fi on parhaillaan avoimessa testauksessa, joten sekä kunnat että kuntalaiset voivat jo nyt tutustua palveluun ja testata sitä. Kunnat voivat ottaa palvelun käyttöönsä elo-syyskuusta 2013 alkaen. 

Palvelun testiversio toimii osoitteessa https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi. Varsinainen käyttöön otettava versio tulee toimimaan elo-syyskuusta alkaen osoitteessa www.kuntalaisaloite.fi.

Loppuvuodesta 2013 Kuntalaisaloite.fi-palveluun rakennetaan lisäominaisuuksia, jotka mahdollistavat kunnallista kansanäänestystä koskevien aloitteiden sekä valtuustokäsittelyä edellyttävien kuntalaisaloitteiden tekemisen. Näiden aloitetyyppien tekemisessä käytetään vahvaa sähköistä tunnistautumista.

Kuntalaisaloite.fi-palvelu on kehitetty osana Osallistumisympäristö-hanketta, joka kuuluu valtiovarainministeriön koordinoimaan Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaan (SADe). Muita Osallistumisympäristö-hankkeen verkkopalveluita ovat Kansalaisaloite.fi, Otakantaa.fi sekä myöhemmin julkaistava Lausuntopalvelu.fi. Palveluita ylläpitää oikeusministeriö.

Lisätietoja:

hankepäällikkö Mikko Levämäki, puh. 02951 50410 (paikalla 12.7. asti)
projektipäällikkö Laura Nurminen, puh. 02951 50462, (paikalla 30.7. alkaen)
sähköposti: etunimi.sukunimi@om.fi sekä kuntalaisaloite.om@om.fi 
    
Kuntalaisaloite.fi:n testiversio https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi