Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Säilytetään Neulaniemi virkistyskäytössä

Kuopio Kuntalaisaloite
Julkaistu 
12.8.2014
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
27.2.2015
Lähetetty kuntaan 
27.2.2015

Aloitteen sisältö

NYKYTILA
Neulaniemi on ollut kaupunkilaisten virkistyskäytössä 1930-luvulta lähtien. Yleiskaavassa alue on pääosin luonnonmukaista virkistys- ja ulkoilualuetta. Alueella on myös toistasataa kesämökkiä. Nyt Neulaniemestä aiotaan kaavoittaa vähintään 6 000 asukkaan lähiö, joka ehkä ulottuisi myös lähisaariin. Osayleiskaavatyö käynnistyi tammikuussa 2013 (ks. lisätiedot).

VAATIMUS
Kuopion asukkaina tahdomme, että Neulaniemen rakentamisaikeista luovutaan. Haluamme, että valtuusto oivaltaa alueen korvaamattomat luonto- ja hyvinvointiarvot ja päättää säilyttää Neulaniemen lähisaarineen ulkoilu- ja virkistysalueena.

PERUSTELU
Virkistysalueena Neulaniemi on sijainniltaan ja kooltaan ainutlaatuinen: Noin 1000 hehtaaria eheää järvimetsäaluetta suurehkon kaupunkikeskustan kupeessa, helppojen yhteyksien päässä – kävelyteitse vain 3.5 km torilta.

Maisemiltaan Neulaniemi saaristoineen on Puijoakin rikkaampi. Kumpuilevat rantanäkymät, kallioniemekkeet ja lähisaaret ovat ilahduttaneet vesillä ja jäällä ulkoilevia kaupunkilaisia vuosikymmeniä. Niemen sisäosiin kätkeytyy suojaisia metsälampia, jylhiä kalliorinteitä (mm. Vuorilammen alue), solisevia puroja sekä moni-ilmeisiä metsiä. Väriloistoa tuovat puna-ailakit, violetit metsäkurjenpolvet ja vaaleansiniset lemmikit – luonnon taideteokset!

Neulaniemen metsäkokonaisuus on keskeisen kaupunkialueen suurin (ks. lisätiedot). Kaupunkilaiset pääsevät kokemaan erämaan tunnelman kuunnellessaan huuhkajan huhuilua, seuratessaan ilveksen talvijälkiä tai katsoessaan komean ukkometson lentoa. Keväisin lehdoissa leijailee näsiän huumaava tuoksu, kesäyön ilmaa sulostuttaa valkolehdokki. Neulaniemen metsät ovat tutkitusti luontoarvoiltaan erittäin rikkaita, ja alueelle onkin perustettu useita luonnonsuojelualueita. Maakuntakaavassa Neulaniemeä halkoo viher­yhteys­vyöhyke, joka jatkuu Natura-alueena myös Laivonsaaressa.

Ulkoiluun, retkeilyyn ja hyötyliikuntaan Neulaniemi tarjoaa helppokulkuisena leveän kirjon mahdollisuuksia keskustan lähellä: ulkoilureittejä, laavuja, maisema- ja uimapaikkoja, marjastus- ja sienestysmaastot, luontopolkuja, kalaisat vedet ynnä piensatamia. Ympäröiviä vesireittejä kuljetaan vilkkaasti. Upea latuverkosto laavuineen ja hiihtomajoineen (Pilppa, Tervaruukki) on Kuopion suosituimpia. Paikallista kulttuuriperintöä henkii 1930–1950-luvuilla noussut mökkiasutus.

Äänimaisemaltaan Neulaniemi on hiljaisin keskustasta maateitse saavutettava laaja lähiulkoilualue. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ja meluntorjuntalinjaukset velvoittavat säilyttämään hiljaisia alueita virkistykselle. On Suomessakin harvinaista, että aidosta luonnonrauhasta pääsee nauttimaan vain kävelymatkan etäisyydellä keskisuuren kaupungin ydinkeskustasta.

Kuopiota kehitettäköön, mutta ei hyvinvoinnin hinnalla. Luontoympäristön terveyshyödyt on tutkimuksin vankasti osoitettu. Uudisasutuksen ahtaminen parhaille virkistysalueille murentaa nykyasukkaiden elinympäristöä ja vaikeuttaa palautumista arkityöstä. Se on taloudellisesti lyhytnäköistä kasvupolitiikkaa. Paljon sopivampia alueita löytyy muualta.

Neulaniemi on jalokivi, kaupunkiasukkaille aarrearkku tuottoisaa yhteishyvää: mielen ja ruumiin voimavirtalähde, hyvinvoinnin uudistamo ja työtehon pikalaturi. Tämän aarteen vaaliminen on viisas, palkitseva ja kestävä sijoitus, josta jälkipolvetkin kiittävät.

Liitteet

1. Tavallinen hiihtosunnuntai Neulaniemeä kiertävällä ladulla 2005 (laskimme yli 5.000 hiihtäjää) 1. Tavallinen hiihtosunnuntai Neulaniemeä kiertävällä ladulla 2005 (laskimme yli 5.000 hiihtäjää)
2. Keväinen kuva Neulamäen näkötornilta luoteeseen 2. Keväinen kuva Neulamäen näkötornilta luoteeseen
3. Ulkoilureitillä jossain Neulaniemen uumenissa 3. Ulkoilureitillä jossain Neulaniemen uumenissa
4. Kulku vei keskelle Neulaniemeä Pienelle Neulalammelle 4. Kulku vei keskelle Neulaniemeä Pienelle Neulalammelle

5. Tätä paljon jykevämpääkin puustoa löytyy metsäpolkujen varrelta 5. Tätä paljon jykevämpääkin puustoa löytyy metsäpolkujen varrelta
6. Neulaniemen maasto on todella monipuolista, tässä kuva Tervaruukin lounaispuolisesta niemestä 6. Neulaniemen maasto on todella monipuolista, tässä kuva Tervaruukin lounaispuolisesta niemestä
7. Huima näkymä Vuorikalliolta Vuorilammen yli Haminalahden suuntaan 7. Huima näkymä Vuorikalliolta Vuorilammen yli Haminalahden suuntaan
8. Neulaniemen kärki, Palosaari ja Munasaaret vesiltä kuvattuina 8. Neulaniemen kärki, Palosaari ja Munasaaret vesiltä kuvattuina

Kuvan lähde: Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, Neulaniemen osayleiskaava, Kuopion kaupunki Kuvan lähde: Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, Neulaniemen osayleiskaava, Kuopion kaupunki
Maastokarttarasteri 1:50000, Maanmittauslaitos 8/2014 (mml.fi/avoindata_lisenssi_versio1_20120501) Maastokarttarasteri 1:50000, Maanmittauslaitos 8/2014 (mml.fi/avoindata_lisenssi_versio1_20120501)

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilötiedot poistuvat, kun aloitteen toimittamisesta kuntaan on kulunut vuosi.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
2375 Osallistunutta
457 kerätty tässä palvelussa, joista
457 kunnan asukasta
359 nimeä julkaistu palvelussa (nimilista ei enää nähtävissä)
1 918 nimeä lisäksi kerätty muualla

Osallistujat

2375
457 kerätty tässä palvelussa, joista
457 kunnan asukasta
359 nimeä julkaistu palvelussa (nimilista ei enää nähtävissä)
1 918 nimeä lisäksi kerätty muualla

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.