Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Aktiivivalaisimet

Ylöjärvi Kuntalaisaloite
Julkaistu 
11.4.2019
Lähetetty kuntaan 
12.4.2019
Lähetetty kuntaan 
12.4.2019

Aloitteen sisältö

LED-tuotteita on jonkin verran vaihdettu vanhojen valaisimien tilalle tai tuhlaavien lamppujen tilalle. Tällä saadaan noin 80 % kohennus sähkönkäyttöön esimerkiksi 125 W elohopealamppuja korvattaessa.

LED-valonlähteiden hyvä valontuotto ja energiatehokkuus voivat tuntua riittävältä panostukselta. Näin ei ole kuin osassa käyttökohteita. Uushankintana vakiotehovalaisimet ovat joihinkin paikkoihin myös LED-tuotteina tuhlaavia. Lähes samalla hinnalla on saatavana myös itsenäisiä aktiivivalaisimia monipuolisella ohjauksella. Nämä ovat suunnittelutoimistoille outoja tai jos näitä muistuttaviin tekniikoihin onkin törmätty, ovat väyläkytkentäiset tekniikat ylivoimaisen hankalia ja kalliita toteuttaa. Väylätekniikat ovat myös osoittautuneet epäluotettaviksi vähissä kokeiluasennuksissa.

Kiinteätehoisena hankittua ja asennettua LED-tuotetta ei voi uusia aktiivivalaisimeksi kustannustehokkaasti. Käytettävä tekniikka on päätettävä ennen hankintoja. Sen sijaan lamppudirektiivin ohjaamat hutiratkaisut eli monimetalli- ja natriumlamppuvalaisimet ovat vaihdettavissa kustannusvastaavasti niiden iästä riippumatta. Nämä lampputekniikat ovat edelleen erittäin tuhlaavia verrattuna LED-tuotteisiin.

Täysin itsenäisesti toimivan valaisimen perusidea on liikekytkin ohjaamassa valaisinta. Tässä tarkoitettu aktiivivalaisin on varustettu monipuolisemmalla ohjauksella. On olemassa esimerkiksi 15 m havaintoetäisyydellä toimiva RF-tekniikkaan perustuva liikeohjaus. Valaisimessa on täyden tehon lyhyt toiminta-aika esimerkiksi puoli tuntia. Luppoajan teho on 10% tai haluttaessa isompi 50% tehoon asti.

Esimerkiksi kuntoradoilla 10 % olisi riittävä sellaisenaankin eikä se käytännössä paljon eroa hiipuneitten elohopealamppujen valaisutuloksesta visuaalisena vaikutelmana. Isompi 100 % valaistustaso voidaan valita ilman kompromissia paremmaksi kuin ovat olleet elohopealamppujen usein heikkona valittu valaisutaso. Pihakaduille on valittavissa myös luppoajan tehon katkaisu kokonaan tunnin viiveellä, jolloin täysin liikkumattomalla tienosalla on yöaikaan useimmiten pimeä valaistus.

Valaisimessa olevalla itsenäisellä ja joustavalla ohjauksella toteutetaan kaikki valaisemisen ideat. Valoa on valaisun tarkoituksen mukaisesti silloin kun sitä tarvitaan eli pimeän aikaan kuljettaessa. Valoa on joka pylväässä. Liikkumattomalla tienosalla on 10 % teho, jolloin tienosa on asutun oloinen. Valaistus on erittäin säästävä. Monilla tienosilla pääasiallinen toiminta on 10 % teho. Yksittäinen kulkija aamuyöllä ei tarvitse 100 % tehoa mistään syystä. Useamman kulkijan ruuhka-aikana valo on kuitenkin isolla teholla valmiina. RF-tunnistin tunnistaa myös kylmät autot jo kohti tulevana. Vanhanaikainen infrapunatunnistus vaatii lämpimän kohteen, joka sivuaa tunnistinta.

Aktiivivalaistus toteuttaa ylivoimaisesti parhaiten EU:n ekosuunnitteludirektiivejä (mm. 2009/125 EY).

Esimerkiksi 125 W elohopealampun energiakustannus on vuodessa hämäräkytkinohjauksella 56 euroa. Korvaava aktiivivalaisin on hieman isommalla valontuotolla 3,5/35 W. Pihakaduilla jopa 2/20 W. 3,5 W teholla vuosikustannus on 1,4 euroa. Liikkumisen määrä nostaa tätä jonkin verran. 2 W teholla vastaava vuosikustannus on 80 cent.

Kaupungilla oli ainakin jokin aika sitten käytössä 2500 tuhlaavaa elohopealamppua. Jos niitä on nyt 2000 kpl, koituu niistä sähkölaskua yli 126.000 euroa vuodessa hämäräkytkinohjauksessa. Ne ovat paljolti vanhoilla alueilla, joilla ei ole ns. älykeskuksia katkomassa valaistuksia pimeällä. 2000 valaisinta 2 W teholla tuottaisi 1800 euron sähkökulua ja 3,5 W teholla 3050 euron sähkökulua vuodessa hämäräkytkinohjauksessa (3400 h). Liikkumisen määrä nostaa sähkökulua.

Taitavasti hankittuna metallirunkoinen aktiivivalaisimien hinta ei poikkea oleellisesti tasokkaista metallirunkoisista tievalaisimista. Valaisinta ei pidä verrata ämpärimuovisiin tuotteisiin.

Ehdotan tilattavaksi joillekin päättyville pihakaduille kokeiluerän aktiivivalaisimia asian osaavalta taholta. Kyse on tässä itsenäisistä valaisinyksiköistä, jotka ovat sellaisenaan vaihdettavissa tuhlaavien valaisimin tilalle ilman väyläkaapeleitten kaivamista tai epävakaitten WIFI-tekniikoiden käyttöä ja hallinnan kuluja.

Vastuuhenkilö

Paul Metsälä

Ylöjärvi


Tilaa sähköpostitiedotteet