Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Kevyenliikenteenväylän ja valaistuksen jatkaminen Sonkajärventiellä

Rautavaara Kuntalaisaloite
Julkaistu 
2.3.2019
Lähetetty kuntaan 
4.3.2019
Lähetetty kuntaan 
4.3.2019

Aloitteen sisältö

Hei!
Jätän kuntalaisaloitteen Sonkajärventien kevyenliikenteenväylän ja katuvalaisun jatkamiseksi taajamamerkille asti.

Kevyenliikenteenväylä ja katuvalaisu päättyvät Sonkajärventiellä Tulimäelle vaikka taajama ja taajama-asutus jatkuvat pidemmälle.

Liikennenopeudet ovat Sonkajärärventiellä taajama-alueella kovia. Asiaa on parannettu hidasteella, joka on tehty Tulimäen päälle. Tämä ei auta tilannetta alueella, hidasteen ja taajaman rajan välillä. Tällä alueella ei ole kevyenliikenteenväylää, eikä katuvalaisua alue on kuitenkin taajamaa.

Raskaanliikenteen ajoneuvot joutuvat ajamaan täyttä vauhtia, jotta pääsevät pitkän ja raskaan Tulimäen päälle. Varsinkin talviaikaan piennar on olematon ja jalankulkija on todellisessa vaarassa erityisesti pimeän aikaan. Myös postinjakajalle taajaman viimeisten talojen postinjako alue on vaarallinen, koska postiauto joutuu kääntymään mäessä ajoradalla. Katuvalaisun ja kevyenliikenteen väylän alkaminen taajamamerkiltä herättäisi myös autoilijoita paremmin huomioimaan, että saapuvat taajamaan. Katuvalaisu toisi myös suoraa turvaa postinjakajalle. Tuntuu yleiseltä käytännöltä, että autoilijat ajattelevat kahdeksankympin alueen jatkuvat Tulimäen päälle, mistä alkaa katuvalaisu ja kevyenliikenteenväylä.

Itse asumme taajaman viimeisessä talossa ja meillä on kolme ja viisivuotiaat lapset. Huolena on se, että lasten koulumatka ei pituuden puolesta edellytä koulukyytiä, mutta turvallisuuden puolesta Sonkajärventien ajoradan reunassa kulkeminen pimeän aikaan ei ole mahdollista.

Katsoisin, että koska kyseessä on taajama-alue ja alueella on vakituista asutusta ja vieläpä koulutaipaleensa vasta aloittamassa olevia kuntalaisia, on kohtuullista edellyttää, että kevyenliikenteenväylä ja katuvalaisu jatketaan Sonkajärventiellä taajamamerkille asti.

Esitän, että kunta voisi selvittää ELY-keskuksen mahdollisuuden toteuttaa Sonkajärventien kevyenliikenteenväylän jatkamisen ensikesänä Kajaanintien kunnostuksen yhteydessä. Tai kunnan mahdollisuutta toteuttaa itse kevyenliikenteen väylän ja katuvalaisun jatkaminen Sonkajärventiellä.

Ystävällisin terveisin
Tiina Föhr

Vastuuhenkilö

Tiina Föhr

Rautavaara


Tilaa sähköpostitiedotteet