Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Puhtaan luonnon ja Suvasveden puolesta

Leppävirta Kuntalaisaloite
Julkaistu 
2.12.2018
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
18.1.2019
Lähetetty kuntaan 
18.1.2019

Aloitteen sisältö

KUNTALAISALOITE
PUHTAAN LUONNON JA SUVASVEDEN PUOLESTA

Brittiläinen kaivosyhtiö Beowulf Mining suunnittelee grafiittikaivosta Kohmansaloon ja Heinävedelle Aitolammen ympärille. Toteutuessaan se tarkoittaa, että lähialueen grafiitti löydökset Leppävirran ja Tuusniemen puolella hyödynnetään myös.
Haapamäki-Kohmansalo alue on kumpuilevaa kauniiden vesistöjen ja metsien rikkomaa maaseutumaisemaa. Alueella harjoitetaan maa- ja metsätaloutta, kalastusta, eränkäyntiä, matkailua ja mökkeilyä.
Suvasvesi on Suomen syvimpiä ja kirkasvetisimpiä järviä. Parhaimmillaan tässä maailmassa ainutlaatuisessa kahden kraaterin muodostamassa järvessä, näkyvyyttä voi olla jopa 30 metriin. Suvasvesi on äärimmäisen herkkä alue ja haavoittuvainen pienillekin saastemäärille.
Toteutuessaan kaivos pilaisi elinkeinojen harjoittamisen alueella ja tuhoaisi purkuvesineen puhtaan Suvasveden. Kaivos on avolouhoksena toteutuva grafiittikaivos, jonka sivukivi sisältää paljon rikkiä. Tästä johtuen kaivos aiheuttaa korkean luokan ympäristöriskin puhtaalle vesistölle ja ympäröivälle luonnolle.
Kaivoshanketta on puolusteltu työllistävällä vaikutuksella. Vaikka kaivos toisi lyhyen elinkaarensa ajaksi työpaikkoja, se hävittäisi niitä vähintään yhtä paljon muista elinkeinoista. Kaivostoiminnan on arvioitu kestävän 15 vuotta mutta haitalliset ympäristövaikutukset kaivostoiminnan päätyttyä kestävät satoja vuosia.
Jos päätämme, että alueelle ei tule kaivosta saastuttamaan arvokasta luontoamme mistään hinnasta, emme tarvitse pohtia hyötyjä ja haittoja. Jos sen sijaan ajattelemme, että Suvasveden, Haapamäen, Tuusniemen ja Aitolammen alueet saa saastuttaa hinnasta sovittaessa, on alueelle määriteltävä arvo. Arvo koskee menetettyjä elinkeinoja, kiinteistöjen arvon laskua, ympäristöhaittoja ja asukkaiden terveyshaittoja.
Leppävirran kunnan virallisella kannalla on iso merkitys. Kunta voi halutessaan evätä kaavoituksen kaivoshankkeesta ja näin parhaassa tapauksessa estää kaivoksen tulemisen. Mitä pidemmälle ja mitä enemmän kaivos prosessiin sijoitetaan rahaa, sitä vaikeampaa on sen pysäyttäminen.
Kaivosta ei saa rakentaa ja siksi me allekirjoittaneet vaadimme, että Leppävirran kunta ryhtyy heti kaikkiin käytettävissä oleviin toimiin kaivoshankkeen pysäyttämiseksi.

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilö

Henna Poutiainen

Leppävirta


Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
266 Osallistunutta

Osallistujat

266

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.