Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Anttilanmäki pihakatualueeksi

Lahti Kuntalaisaloite
Julkaistu 
25.11.2018
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
12.2.2019
Lähetetty kuntaan 
12.2.2019

Aloitteen sisältö

Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys esittää pihakatumerkintää Anttilanmäen kapeille kujille, koska se lisää sekä kävelijöiden että pyöräililjöiden turvallisuutta ja pysäköinti voidaan toteuttaa merkityillä paikoilla.

Anttilanmäki on ilman asemakaavan ohjausta syntynyt vanha puutaloalue Lahden matkakeskuksen tuntumassa. Alueelle on tyypillisiä kapeat kadut, joille ei mahdu jalkakäytäviä tai suojateitä. Myös näkemät risteyksissä ovat vähäiset. Alueella on n. 140 omakotitaloa ja sen läpi kulkee kevyen liikenteen pääreitti Vihdinkatua eteläisistä kaupunginosista keskustaan. Reittiä käyttävät alakoululaiset (ja esikoululaiset) jotka ovat menossa eteläisistä kaupunginosista Lotilan kouluun.

Yhdistyksen pihakatualoite tehtiin jo 2011. Tekninen lautakunta päätti 2012 että pihakadun kannatuksen on oltava kadun varren asukkaiden keskuudessa 80 %, jotta asiaa alettaisiin tutkia. Tällainen kannatuksen saaminen hankkeelle ei ole mahdollista, koska yleensä korkeintaan 60 % talouksista vastaa kyselyihin.

Muutoinkaan pelkästään kadun varren asukkaiden kannatus ei ole kaupungin liikennepoliittisen strategian mukaisen ratkaisun edellytys. Näin ei suunnitella mitään muutakaan liikennehanketta kaupungissa, joten menettely loukkaa asukkaiden yhdenvertaisuutta.

Lahden matkakakeskus aiheuttaa liityntäpysäköintiä Anttilanmäen ahtailla kaduilla, mikä vaarantaa kadulla liikkujien turvallisuutta ja aiheuttaa häiriötä alueella. Pihakatu ei siis ole pelkästään alueella asuvien toive vaan myös muiden alueen läpi kulkevien kävelijöiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden kannalta tarpeen.

Alueella on kahdella osa-alueella järjestetty pihakatukokeilu, jonka tulokset ovat olleet asukkaiden ja liikennesuunnittelijoiden mielestä hyvät. Pihakatualueen laajentamisesta on neuvoteltu, mutta asian valmistelijat eivät poikkea lautakunnan vaatimasta asukkaiden 80 %:n asukaskannatuksesta. Tällainen linjaus suojaa perustuslain säätämistäkin tiukemmin autoilun etuoikeuksia.

Lisätietoina linkki yhdistyksen sivuille, jossa on tarkempi ehdotus ja sen perustelut.

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilö

Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys, pj Silja Kostia

Lahti


Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
147 Osallistunutta

Osallistujat

147

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.