Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Uusi koulukeskus Jalasjärvelle

Kurikka Kuntalaisaloite
Julkaistu 
31.8.2018
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
21.11.2018
Lähetetty kuntaan 
21.11.2018

Aloitteen sisältö

Jalasjärven yläasteella on todettu vakavia sisäilmaongelmia. Kerttulassa on myös todettu sisäilmaongelmia ja eskarilaisille etsitään parhaillaan väistötiloja.
“Kalleimpien korjattavien listalta löytyy myös Jalasjärven yläaste, jossa on sisäilmaongelmia ja jonkinlaista riski rakennetta.” (Kouluverkkotyöryhmän selvitys, JP Kunnallissanomat 23.4.2018)

Olemme erittäin huolestuneita yläasteen huonosta sisäilmasta ja opiskelijoiden terveydentilasta. Yläasteen opiskelijoilla on esiintynyt runsaasti, vakavia sisäilmaoireita, mm. migreeniä, pääkipua, hengenahdistusta, astma-lapsilla tilanteen roimaa huononemista, silmäoireita, huimausta, yskimistä, nivelkipuja sekä hallitsematonta ihottumaa koulupäivien aikana. Lomalla kotona vastaavia oireita ei ole ollut. Vaadimme yläasteen opiskelijoille ja Kerttulan eskarilaisille pikimmiten väistötiloja ja näin turvaamaan lasten ja nuorten oikeutta opiskella puhtaassa sisäilmassa koko Kurikan alueella.

Opiskelu huonossa sisäilmassa on lapsen oikeuksien sopimuksen vastaista. Lapsilla on lainsäädännön mukaan oikeus opetukseen turvallisessa opiskeluympäristössä ja oikeus parhaaseen mahdolliseen terveydentilaan sekä terveyden suojeluun. (”Terve sisäilma on jokaisen lapsen oikeus”, www.mll.fi ‘20.9.17/ YK:n Lapsen oikeuksien sopimus)

Jalasjärven yläasteen sisäilmaongelmat ovat jatkuneet jo vuosia ja tähän mennessä tehdyt korjaustoimenpiteet eivät ole tuoneet toivottua tulosta. Monessa kunnassa on yritetty korjata vanhoja kouluja huonolla menestyksellä. Jalasjärven yläasteen korjaaminen ei ole mielestämme järkevä vaihtoehto, koska ongelmat rakenteissa ovat niin vakavat, että niiden korjaaminen on todennäköisesti mahdotonta.

Ehdotamme uuden koulukeskuksen rakentamista Jalasjärvelle. Uudesta koulukeskuksesta tulisi rakentaa riittävän iso, että kaiken ikäisille koululaisille eskarista-lukioon olisi asianmukaisesti tilaa, sekä tilojen järkevä käyttö harrastukset huomioiden. Uudessa koulussa tulisi suunnittelu- ja rakennusvaiheessa huomioida erityisesti tavoite luoda oppilaille sisäilmaltaan terve opiskeluympäristö. Vetoamme päättäjiin tekemään nyt viisaita ja myös taloudellisesti järkeviä päätöksiä pitkällä tähtäimellä.

Kurikan kaupungin strategiassa vuosille 2019-2025 on asetettu visio ”Kurikka on Suomen paras ja rohkein maaseutukaupunki 2025” sekä toiminta-ajatus ”Asiat tehdään avoimesti, kunnolla ja kuntalaisten parhaaksi”. Yksi strateginen painopiste on “Hyvinvoiva Kurikka”, jossa palvelut ovat kaikkien saatavilla esteettöminä.

Nyt on aika toteuttaa kaupungin strategia ja tehdä rohkeita päätöksiä. Useassa Suomen kunnassa on rakennettu uusia hirsi kouluja sisäilmaongelmaisten koulujen tilalle. Toivomme Kurikan kaupungin olevan edelläkävijöiden joukossa rakentamassa uutta ja tervettä. Se lisäisi osaltaan Kurikan houkuttelevuutta asuinpaikkana ja siten muutto vetovoimaisuutta. Lapsiperheiden kannalta terveet ja modernit koulurakennukset ovat tärkeä kriteeri asuinpaikkakuntaa valitessa. Kurikan kaupunki voisi hyödyntää uuden koulun rakentamista markkinoinnissaan.

Lasten ja nuorten terveys on ennen kaikkea satsaus tulevaisuuteen. Terveyttä ei ole varaa menettää huonojen rakennusten vuoksi. Sisäilmasta sairastunut sairastaa loppuelämänsä ja kustannukset tulevat jälleen moninkertaisena maksettavaksi.
Turvataan Suomen parhaassa maaseutukaupungissa 2025 kaikille opiskelijoille puhdas sisäilma. Tehdään asiat kunnolla, nuorten kuntalaisten parhaaksi!

Vastuuhenkilöt

Anneli Niemistö

Kurikka

Maija-Riitta Rintamäki

Kurikka

Anu Yli-Peltola

Kurikka


Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
339 Osallistunutta

Osallistujat

339

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.