Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Vegaaniruoka Vantaan päiväkoteihin

Vantaa Kuntalaisaloite
Julkaistu 
10.8.2018
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
12.9.2018
Kunnan vastaus 
27.9.2018
Muokattu 
27.9.2018
Kunnan vastaus 
27.9.2018
Muokattu 
27.9.2018

Kunnan vastaus

Vastaus kuntalaisaloitteeseen vegaaniruoka Vantaan päiväkoteihin oheisessa tiedostossa.

Liitteet

Aloitteen sisältö

Vantaan kaupungin varhaiskasvatuksessa ei tällä hetkellä ole saatavilla vegaaniruokaa. Vantaan kaupunki kuitenkin rikkoo päätöksellään yhdenvertaisuuslakia, jossa säädetään syrjinnän kieltämisestä mm vakaumuksen perusteella. Lisäksi varhaiskasvatuslaissa vaaditaan turvaamaan varhaiskasvatuksessa olevien lasten hyvinvointi, edistää tasa-arvoa ja kunnioittaa jokaisen katsomuksellista taustaa, sekä tukemaan heidän kasvatustaan yhdessä lapsen huoltajien kanssa. Siksi esitänkin, että Vantaan kaupungin varhaiskasvatukseen saataisiin vihdoin vegaanilapsille ruokaa.

Veganismi on jatkuvasti lisääntyvä elämäntapa ja vakaumus ja siksi tämä asia pitäisi saada pian kuntoon myös Vantaalla. Tällä hetkellä kunnat, joissa päiväkodeissa tarjotaan vegaaniruokaa ovat: Tampere, Jyväskylä, Helsinki, Joensuu, Kouvola, Porvoo, Tuusula, Turku, Lahti, Sipoo, Mäntsälä, Järvenpää, Kuopio, Kangasala, Raisio, Kuusamo ja Oulu.

Vegaaniruokavalio on oikein koostettuna THL:n syödään yhdessä -ruokasuositusten mukainen ja kaikenikäisille terveellinen ja hyväksytty ruokavalio. Uskon myös, että vegaaniperheet tulevat lisääntymään tulevaisuudessa, koska ilmastonmuutos pakottaa meitä siirtymään kasvipohjaiseen ruokavalioon. Lisäksi ihmisten tietämys kasvisruokavalion terveysvaikutuksista on lisääntynyt. Vegaanisten raaka-aineiden ja tuotteiden saatavuus ja tarjonta on kasvanut huimasti viime vuosina. Lähes kaikkissa kahviloissa ja ravintoloissa on nykyään tarjolla myös vegaaninen vaihtoehto ja tämä kertoo paljon siitä, että vegaanisella ruualla on kysyntää. Mielestäni Vantaan on enää aivan turha vedota reseptiikan riittämättömyyteen, koska se ei todellakaan voi olla ongelma. Voin vaikka henkilökohtaisesti koota työryhmän, joka suunnittelee päiväkoteihin esimerkiksi kolmen viikon kiertävän vegaanisen ruokalistan.

Vegaaniruokavalion valitseminen on monessa mielessä sijoitus tulevaisuuteen, sekä terveydellisesti, että maapallon tulevaisuutta ajatellen. Mutta ennen kaikkea vetoan kuitenkin siihen, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät toteudu Vantaalla, jollei vegaaniruokaa saada päiväkoteihin.
Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilö

Nelli Pietilä

Vantaa


Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
168 Osallistunutta

Osallistujat

168

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.