Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Ranskan kieli A2-kielten valikoimaan

Pirkkala Kuntalaisaloite
Julkaistu 
9.8.2018
Lähetetty kuntaan 
10.8.2018
Kunnan vastaus 
3.9.2018
Kunnan vastaus 
3.9.2018

Aloitteen sisältö

Pirkkalan kunnassa kaikki opiskelevat ensimmäisenä vieraana kielenä englantia. Vapaaehtoisen A2-kielen vaihtoehdot ovat tällä hetkellä saksa ja espanja eli kielivalikoima on varsin niukka.

Pirkkalassa asuu runsaasti monipuolisesta koulutuksesta kiinnostuneita lapsiperheitä. Tampereella tarjolla olevan kielivalikoiman kanssa ei pieni kunta pysty kilpailemaan, mutta aktiivista kehitystä varhaisen kieltenopiskelun mahdollisuuksien laajentamisen suuntaan pitäisi Pirkkalassa mielestäni tapahtua.

Ehdotan, että ensimmäisenä askeleena kielitarjonnan monipuolistamiseksi Pirkkalassa lisätään ranskan kieli A2-kielten valikoimaan.

Ranska on EU:n toinen virallinen kieli ja sen osaamisen merkitys eurooppalaisessa yhteistyössä ja talouselämässä on suuri. Ranska on virallinen työkieli myös mm. YK:ssa, UNESCOssa, Natossa, Kansainvälisessä Olympiakomiteassa, Kansainvälisessä Punaisessa ristissä sekä useissa kansainvälisissä oikeuslaitoksissa. Yli 200 miljoonaa ihmistä puhuu ranskaa viidessä maanosassa. Lisäksi ranska on mm. keittotaidon, muodin, teatterin, visuaalisten taiteiden, tanssin, urheilun ja arkkitehtuurin kansainvälinen kieli. (lähde: fi.ambafrance.org)

Pitemmällä aikavälillä on myös toivottavaa, että englannin asema ainoana A1-kielenä Pirkkalassa otetaan uudelleen tarkasteltavaksi, koska yleisesti suositellaan, että muoto-opillisesti vieraamman A-kielen oppimiseen varataan enemmän aikaa. Tässä vaiheessa A2-kielivalikoiman laajentaminen on kuitenkin askel hyvään suuntaan.

Vastuuhenkilö

Leena Perttunen

Pirkkala