Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Hiekoituksen rajoittaminen talviulkoiluaktiivisilla asuinalueilla

Helsinki Kuntalaisaloite
Julkaistu 
3.3.2018
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
Kerää osallistujia

Aloitteen sisältö

Lumiseen aikaan tulisi kevyen liikenteen väylien hiekoittaminen rajata vain väylän toiseen reunaan niillä alueilla, joilla liikutaan paljon talviulkoiluvälineillä: sellaisilla, joilla asuu paljon lapsiperheitä tai joiden läheisyydessä kulkee hiihtolatuja tai sijaitsee suosittuja pulkkamäkiä.

Nykyinen käytäntö aiheuttaa ympäristöhaittoja, kun muovisten pulkkien pohjista irtoaa mikromuovia, sepeliä joudutaan louhimaan ja kuljettamaan suuria määriä ja siitä syntyy keväisin katupölyä. Merkittävää on myös asukkaiden jatkuva mielipaha, rahanmeno ja talviulkoilun vähentäminen väylien totaalisen hiekoittamisen takia. Sepeli puhkoo myös pyöränrenkaita.

Pakkaslumella hiekoitus on lähes tarpeetonta, jäisen pinnan päällä sepeli taas pyörii eikä useinkaan estä liukastumisia, joita sattuu kaupungin kunnossapitovelvollisuuden täyttämisestä huolimatta. Nykyinen käytäntö on suurelta osalta jäykkä ja keinotekoinen eikä toimi kuin paperilla. Puolihiekoitus palvelee suurempaa osaa asukkaista ja on ollut ongelmitta käytössä vuosikymmeniä mm. Rovaniemellä.

Helsingin kanta mäenlaskuun on, että kaupungin ainoa virallisesti ylläpidetty pulkkamäki on Paloheinässä eikä muita mäkiä oteta huomioon edes siltä osin, että hiekoitusta rajoitettaisiin niiden alueella. Tämä pohjautuu vanhanaikaiseen poliittiseen ajatteluun, jonka mukaan kansalaista ei katsota vastuullisena aktiivisena toimijana, joka osaisi itse arvioida toimintansa riskejä. Näin hiekoitus on estänyt laskemisen sellaisissa mäissä, jotka ovat asuinalueiden yhteisiä ulkoilupaikkoja (mm. Viikki). Toisaalta se aiheuttaa myös vaaratilanteita, kun ihmiset kaikesta huolimatta laskevat mäkeä.

Puolihiekoitus olisi askel joustavampaan ja asukkaiden tarpeet huomioonottavampaan käytäntöön. Se nopeuttaisi myös väylien talvikunnossapitoa sekä kevätsiivousta ja siten säästäisi myös kunnan rahaa.

Aloitteen tarkoitus on saada puolihiekoitus toteutumaan joko pysyvänä tai kokeiluluontoisena käytäntönä koko kunnan tai tiettyjen asuinalueiden osalta. Siihen voi sisältyä myös hiekoituksen pysäyttäminen kokonaan sellaisissa kohdissa, joissa sijaitsee epävirallinen mutta asukkaiden suosima ja aktiivisesti käyttämä mäenlasku- tai hiihtoreitti ja joissa liikuntarajoitteisten olisi mahdollista helposti kiertää muuta kautta.Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilö

Osallistujat

147

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.