Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Avantosauna Lahteen

Lahti Kuntalaisaloite
Julkaistu 
27.2.2018
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
19.9.2018
Lähetetty kuntaan 
19.9.2018

Aloitteen sisältö

Ehdotamme, että Lahteen perustettaisiin avantosauna. Toivomme, että Lahden kaupunki edistäisi avantosaunahanketta tavalla tai toisella.

Lahden kaupunki on perinteisesti profiloitunut urheilukaupungiksi. Salpausselän kisat ovat omiaan pitämään yllä tätä mielikuvaa, ja joka vuosi kisojen aikaan Lahteen tuleekin runsaasti turisteja, jotka kaipaavat aitoa suomalaista avantosaunakokemusta. Toisaalta, vaikka turisteja ei huomioitaisikaan, on jo kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen riittävä peruste avantosaunan perustamiselle. Yhteisöllinen saunakulttuuri ja avantouinti ovat sosiaalista toimintaa, yhteisöä sitovaa kulttuuriperinnön ylläpitämistä ja fyysistä terveyttä edistävää aktiviteettia. Avantosaunominen on myös kasvava trendi nuorten joukossa. Esimerkiksi Turun, Tampereen ja Helsingin useat avantosaunat ovat täynnä nuorta väkeä kaikkina aukiolopäivinä. Ympärivuotinen yleisösauna on nykyaikaisen, itseään kunnioittavan suomalaisen kaupungin ehdoton ominaisuus ja valttikortti.

Kesäisin aukiolevat yhdistys- ja yksityisyrittäjävetoiset yleisösaunat ovat jo nyt suosittuja ja tupaten täynnä. Talvisaunomisen tilanne taas on suorastaan murheellinen. Sen sijaan, että lahtelaiset saisivat avantosaunoa kotikaupungissaan, lähtevät kaupunkilaiset nyt hakemaan saunaelämyksiä paikkakunnan ulkopuolelta. Avantosaunoja löytyy Lahden lähettyviltä muun muassa Kouvolasta, Orimattilasta ja Vierumäeltä. Talviselle yleisösaunalle Lahdessa riittäisi huippusijainteja, esimerkiksi Vesijärven rannalla keskustan tuntumassa tai Mukkulassa tai Joutjärven rannalla, joissa avantouidaan jo nyt. Näihin olisi myös hyvät kulkuyhteydet, joihin pääsee myös Lahden sisäisellä julkisella liikenteellä.

Monissa kunnissa avantosaunoja pyörittää yhdistys, minkä näemme myös yhtenä mahdollisuutena. Toivommekin, että Lahden kaupunki tarttuisi nyt tosissaan kiinni avantosaunahankkeeseen ja nostaisi näin profiiliaan sekä suomalaisena kaupunkina, urheilu- ja kulttuurikaupunkina että turistikohteena.

Vastuuhenkilö

Tuula Virkkunen

Lahti


Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
256 Osallistunutta

Osallistujat

256

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.