Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Jyväskylän ei tule laajentaa paperittomien sosiaali- ja terveyspalveluita

Jyväskylä Kuntalaisaloite
Julkaistu 
16.2.2018
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
Kerää osallistujia

Aloitteen sisältö

Jyväskylän kaupunki on laajentamassa niin sanottujen paperittomien sosiaali- ja terveyspalveluita. Paperiton tarkoittaa käytännössä usein laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä, esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Joissakin tulkinnoissa paperittomiksi luetaan myös mm. Suomessa oleskelevat Itä-Euroopan romanit joilla ei ole vakuutusturvaa kotimaassaan.

Jo nykyisellään Jyväskylän kaupunki tarjoaa laittomasti maassa oleville henkilöille ja muille niin kutsutuille paperittomille kiireellisen sosiaali- ja terveydenhoidon. Tämä pitää sisällään kiireellisen suun- ja terveydenhoidon, mielenterveyshoidon, päihdehoidon ja psykososiaalisen tuen.

Kaikki tämä on jo nyt tarjolla henkilöille jotka vain jalallaan astuvat Suomen ja Jyväskylän alueelle .Mielestäni tämä on väärin suomalaista veronmaksajaa kohtaan ja vaarallista. Julkinen terveydenhoito ei ole tarkoitettu laittomasta maassa oleskeleville.

On selvää että tällainen tilanne muodastaa houkutustekijän, joka vetää tietynlaisia maahanmuuttajien Suomeen ja pitää heidät täällä vaikka laittomasti. Nyt tätä kaikkea halutaan vielä laajentaa.

Laittomasti maassa olevat henkilöt muodostavat monella tavalla turvallisuusriskin ja uhkan. Uhkia ovat esimerkiksi terrorismi, järjestäytynyt rikollisuus, seksuaalirikokset ja naisten ahdistelu, väkivalta sekä varkaudet.

Osaltaan valtiovalta kaataa niin kutsuttujen paperittomien ongelman kuntien päälle. Mutta missään ei sanota että kuntien tarvitse tämä ongelma kokonaisuudessaan ottaa vastaan. Kunta voi päättää muun muassa siitä täytyykö paperittomien terveyspalvelut laajentaa samanlaisiksi kuin henkilöillä joiden kotikunta on Jyväskylä.

Kunnat voivat omalla päätöksenteollaan lähettää myös signaalin valtiovallan suuntaan että tällainen ei käy. Tämä on viesti valtiovallalle siitä että maahanmuuttopolitiikkaan halutaan muutosta. Ja tätä muutosta mielestäni todellakin tarvitaan, ennen kuin ongelmat ovat sellaisia joita on erittäin hankala enää koskaan korjata.

Terveyspalveluiden laajentamisen sijaan pitäisi tehdä kokonainen paradigman vaihdos laittomasti maassa olevien henkilöiden suhteen. Laittomasti maassa olevat henkilöt pitää ottaa yhdessä valtion viranomaisten kanssa välittömästi säilöön ja aloittaa palauttamisprosessi. Kun henkilö on viranomaisten hallussa, välttämätön terveydenhuolto tarpeellinen. Kenenkään ei tarvitse kuolla käsiin tai kärsiä kohtuuttomasti. Asia pitää kuitenkin olla kontrollissa ja oikein järjestetty.

Laittomien maassa oleskelijoiden täytyy poistua maasta mahdollisimman nopeasti vapaaehtoiseti tai viranomaistoimin. Jyväskyläläisten ei tarvitse huolehtia koko maailman terveydenhuollosta tai sosiaalihuollosta.

Meillä ja lapsillamme on oikeus turvalliseen kotimaahan ja turvalliseen arkeen nyt ja tulevaisuudessa.

Me allekirjoittaneet vaadimme ettei Jyväskylä laajenna niin kutsuttujen paperittomien sosiaali- ja terveyspalveluita.

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilö

Teemu Torssonen

Jyväskylä


Ota yhteyttä aloitteen vastuuhenkilöön

Osallistujat

163

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.