Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Kierrätyskeskus

Kihniö Kuntalaisaloite
Julkaistu 
14.9.2017
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
26.9.2017
Lähetetty kuntaan 
26.9.2017

Aloitteen sisältö

Kihniön kunnassa oli ennen sosiaalipalveluiden siirtymistä Pihlajalinnalle virastotalon alakerrassa tila, jossa oli mahdollista kierrättää vaatteita ja pientavaraa. Tilaan oli mahdollista viedä pieneksi käynyttä lastenvaatetta, poistoon menevää käyttökelpoista aikuisten vaatetta, kenkiä, luistimia, astioita, kirjoja, mattoja ja kaikenlaista taloustavaraa. Toiminta päättyi sosiaalitoimiston tilojen muutenkin tyhjentyessä vuonna 2015, kun sosiaalipalvelut siirtyivät Pihlajalinnan myötä Parkanoon.
Kihniössä on tällä hetkellä tyhjillään kiinteistöjä, joiden käyttötarkoitusta tulisi pohtia. Lisäksi Kihniössä pohditaan jätteen vähentämistä ja mahdollisuuksia kierrätykseen sekä hyötykäyttöön.
Ehdotan, että Kihniön kunta osoittaa tilat vanhaa vastaavalle kierrätyskeskukselle. Keskus toimisi sillä periaatteella, että sinne voisi viedä hyväkuntoista ja käyttökelpoista tavaraa, jota itse ei enää tarvitse. Keskukselta voisi ilmaiseksi hakea tarvitsemaansa tavaraa omaan käyttöön.
Ehdotan, että paikan hoitaminen, eli tavaroiden purkaminen ja järjestely hoidettaisiin vapaaehtoisvoimin, ellei Kihniön moninaisista yhdistyksistä löydy halukasta toiminnan toteuttamiseksi.
Vanha, sosiaaliviraston alakerrassa toiminut kierrätys ei tarvinnut varsinaista jatkuvaa valvontaa. Tuotujen tavaroiden purku ja järjestäminen tapahtui viikoittain kerran tai kahdesti. Myös kierrätystä käyttäneet asiakkaat purkivat ja järjestivät itsenäisesti tuomiaan tavaroita. Ehdotettu kierrätys voisi toimia samaan tapaan, jolloin ovien aukaisu ja kiinni laittaminen esimerkiksi klo 08-16 olisi ainoa päivittäin huolehdittava asia.
Kierrätyskeskus mahdollistaisi monelle perheelle esim.harrastusvälineiden kierrättämisen helpolla tavalla. Kaikilla ei ole varaa ostaa käytettynäkään moninaisia mm. koululla usein vaadittavia välineitä, kuten suksia tai luistimia. Keskuskessa olisi helppo poiketa kauppa-asioinnin yhteydessä, mikä mahdollistaisi monelle palveluiden piirissä elävälle keinon hankkia vaikkapa uudet kengät tai talvitakin. Kunnassamme on monia, joilla kuukausittainen tulo ei riitä Halpa-Hallin lenkkitossuihin perusmenojen jälkeen.
Tällä hetkellä Kihniössä kierrätys toimii suusta-suuhun menetelmällä ja usein näkee sosiaalisessa mediassa kysyttävän tai tarjottavan tavaroita. Tarjonta ja kysyntä on melko laajaa, aina lasten kurahaalareista viherkasveihin.
Mielestäni kunnan pyrkimys erilaisiin toimintoihin ja kaikenlaisen monimuotoisen toiminnan ylläpitopuheisiin sopisi erinomaisesti kuvatunlainen kierrätyskeskus, joka toimisi parhaassa tapauksessa myös ihmisten kohtauspaikkana. Siellä voisi vaikkapa keitellä kupposen kahviakin.

Vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilötiedot poistuvat, kun aloitteen toimittamisesta kuntaan on kulunut vuosi.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
5 Osallistunutta
5 kunnan asukasta
5 nimeä julkaistu palvelussa (nimilista ei enää nähtävissä)

Osallistujat

5
5 kunnan asukasta
5 nimeä julkaistu palvelussa (nimilista ei enää nähtävissä)

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.