Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Nykyaikaisen viisiottelun juhlakisat 2022 Hämeenlinnan olympiapuistossa

Hämeenlinna Kuntalaisaloite
Julkaistu 
7.9.2017
Lähetetty kuntaan 
7.9.2017
Lähetetty kuntaan 
7.9.2017

Aloitteen sisältö

Ehdotan, että ryhdyttäisiin selvittämään eri sidosryhmien kanssa mahdollisuutta järjestää vuonna 2022 nykyaikaisen viisiottelun juhlakisat Hämeenlinnan olympiapuistossa. Hämeenlinnan olympiakisoista on tuolloin kulunut 70 vuotta.
Aiempina juhlavuosina, kuten 50 vuotisjuhlissa oli lähinnä puheita, 60 vuotisjuhlissa juostiin maasto-juoksukilpailu historiallisella juoksureitillä. 70 vuotisjuhlissa vuonna 2022 voitaisiin järjestää kansainväliset juhlakisat, jossa kisailtaisiin kaikissa lajiin kuuluvissa lajeissa (miekkailu, ammunta, vapaauinti, esteratsastus ja maastojuoksu). Ahveniston maauimala on nyt uusittu, joten siellä voitaisiin suorittaa uinti. Maastojuoksu Ahvenistolla joko perinteisellä radalla tai uusitulla radalla. Esteratsastuksen ja miekkailun voisi hyvin toteuttaa esimerkiksi Kantolan tapahtumapuistossa.
” Lontoosta 2012 lähtien nykyaikainen viisiottelu on suoritettu neliotteluna: miekkailua, uintia ja ratsastusta seuraa ampumajuoksu, jossa käytetään laserasetta.”
Hämeenlinnan tapahtumastrategiassa mainitun "Visio 2025" mukaan Hämeenlinnan kaupunki haluaa olla "Suomen vahvin tapahtumapaikkakunta". Tämä vaatii rohkeita avauksia, jossa myös kansainvälisyys tulisi vahvasti huomioida. Seuraavat varsinaiset olympialaiset ovat Tokiossa 2020 ja Pariisissa 2024, joten Hämeenlinna kisat sopisivat hyvin nykyaikaisen viisiottelun "väliolympialaisiksi". Sen jälkeen kun osapuolet on saatu kiinnostumaan asiasta, kannattaisi joku seuraavista lajin SM -kisoista (esimerkiksi vuonna 2019) järjestää Hämeenlinnassa. Näin saataisiin kokemusta ja voitaisiin hioa järjestelyt valmiiksi kansainvälisiä kisoja varten.
Olen alustavasti tiedustellut alan harrastajilta kiinnostusta asiaa ja vastaus on tietysti myönteinen. Näinhän saataisiin lajiin uutta näkyvyyttä sekä kansainvälinen tapahtuma ainakin kerran kymmeneen vuoteen Suomessa.

Sidosryhmiä ja mahdolliset rahoittajat:
• Suomen miekkailu ja 5-otteluliitto sekä alansuomalaiset seurat
• Kansainvälinen nykyaikaisen viisiottelun liitto (Union Internationale de Pentathlon Moderne)
• Suomen olympiakomitea
• Hämeenlinnan kaupunki
• Puolustusvoimat (oli mukana vuonna 1952)
• Suomen valtio
Vastuuhenkilö

Antti Simola

Hämeenlinna


Tilaa sähköpostitiedotteet