Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Kuntalaisaloite Falkin saunan uusimisesta

Nousiainen Kuntalaisaloite
Julkaistu 
2.7.2017
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
31.8.2017
Lähetetty kuntaan 
31.8.2017

Aloitteen sisältö

Falkin sauna on vanha ja huonokuntoinen. Se ei nykyisellään täytä tämän päivän vaatimuksia saunan tilojen suhteen. Peseytymistilat suihkuineen puuttuvat kokonaan. Saunojat joutuvat Falkilla saunomisen jälkeen peseytymään kotona, mikä ei ole tyypillistä suomalaista saunakulttuuria. Rakennuksessa on ollut lattialämmitys mm. pukuhuonetiloissa. Lattialämmitys on ollut useamman vuoden epäkunnossa, eikä sitä ole kustannussyistä voitu korjata. Korjaus olisi vaatinut lattioiden purkamisen kokonaan. Tilojen lämmitys on siksi tapahtunut sähköpuhaltimien ja irtopattereiden avulla.
Saunan rakenteet ovat muiltakin osin huonot. Saunaa ei kustannussyistä kannata lähteä korjaamaan, sillä uuden rakentaminen tulee edullisemmaksi. Samalla voidaan suunnitella ja rakentaa tilat nykyaikaisemmiksi pesuhuoneineen sekä saada samalla rakennuksesta tilavampi.

Falkin sauna on ympärivuotisessa käytössä. Talvella se toimii kylmäuintisaunana ja kesällä kuntalaisten uintipaikkana saunoineen. Käyttö on melko vilkasta. Kylmäuinnin osalta kävijämäärät ovat lisääntyneet ja mikäli sauna olisi nykyaikaisempi ja kunnoltaan hyvässä kunnossa, käyttö uskoaksemme lisääntyisi edelleen. Tällä hetkellä kuntalaisia käy mahdollisesti muualla uimassa ja saunomassa ja nimenomaan parempikuntoisen saunan vuoksi. Falkki on Nousiaisten ”helmi” ja ihanteellinen sijainniltaan, lammen vesi kirkasta ja viileätä lähteiden vuoksi. Edellyttää luonnollisesti lammen ja ympäristön jatkuvaa kunnossapitoa.

Falkin lampi on lähes ainoa kunnollinen Nousiaisten alueella oleva kunnan omistamana uimapaikka. Vesi on poikkeuksellinen liikuntaympäristö ja sopii kaikenikäisille niin kesä- kuin talviaikaan. Talvinen kylmäuinti ei ehkä ole niin liikunnallista uintia, mutta vaikka tieteellisiä tutkimuksia sen tervehdyttävästä vaikutuksesta ei olekaan, monet uintia harrastavat ovat sitä mieltä, että flunsat, nivelsäryt ym. pysyvät poissa. Falkin sauna toimii hyvin kuntalaisten terveyttä ennaltaehkäisevänä paikkana. Sitä kannattaa suosia, sillä terveydenhoito tulee pitkällä tähtäimellä aina halvemmaksi kuin sairaudenhoito. Falkin kylmäuintisaunasta on muodostunut hyvin sosiaalisen yhdessäolon paikka käyttäjille. Tunnelma on monesti hyvin intiimi 20 – 25 saunojan yrittäessä mahtua pienen saunan lauteille yhtä aikaa.

Edellä olevaan viitaten toivomme Nousiaisten kunnan ryhtyvän pikaisesti toimenpiteisiin uuden saunan suunnittelemiseksi, rahoituksen järjestämiseksi sekä rakennusvaiheen toteuttamiseksi Falkillel

Kuhankuonon Latu ja Polku ry
Nousiainen

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilö

Hilkka Stenroos

Nousiainen


Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
34 Osallistunutta

Osallistujat

34

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.