Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Säästävät lamput tiekunnille

Ylöjärvi Kuntalaisaloite
Julkaistu 
18.6.2017
Lähetetty kuntaan 
19.6.2017
Kunnan vastaus 
27.2.2018
Kunnan vastaus 
27.2.2018

Kunnan vastaus

Liitteenä yhdyskuntatekniikan päällikön vastaus aloitteeseen.

Liitteet

Aloitteen sisältö

Tiekuntien piirissä olevat asukkaat ovat tehneet suuren uhrauksen ottaessaan aikaisemmin keskitetysti hoidetut tievalot hoitoonsa. Valaisimiin jäi huollon laiminlyönnin takia lukuisia 125 W elohopealamppuja hiipuneina. Lamppuasioissa täysin maallikot tarvitsisivat asiantuntija-apuna pientä kunnallista avustusta.

Ehdotan halukkaille tiekunnille toimitettavaksi 27 W LED-lamppuja korvaamaan jo vuosia sitten hiipuneet elohopealamput. Lamppumallin tulee olla 180° optiikalla ja valohyötysuhteeltaan viimeistä mallia eli 130-150 lm/W. Vanhat ja loppuun hiipuneet elohopealamput kuluttavat yhtä paljon sähköä kuin uutena, koska valon määrä vähenee loisteaineen heikkenemisen ja purkauskapselin mustumisen takia. Valon tuotto voi olla 5 % tarkoitetusta. Elohopelampuista iso osa ei kuole missään ajassa. Keskimääräinen elinkaarikustannus niillä on jopa 1500 euroa hukattuna sähkönä verrattuna LED-tuotteen elinkaarikustannukseen.

Kyseinen 125 W elohopealampun korvaava 27 W LED-lamppu maksaa 60 euroa. Vanhentuneen tekniikan alle 100 lm/W LED-lamppuja ei tietenkään kannata hankkia. Korvaavat lamput tuolla vanhentuneella valoteholla ovat 35 W tehoisia ja maksavat yli 100 euroa. Niitä on tuotu runsaasti markkinoillemme dumpattavaksi.

Pitkäikäisillä lampuilla ja valaisimilla on laskettava koko elinkaarikustannus. Tätä asiaa ymmärtämättömät eivät luonnolliseti oivalla tai joissakin tapauksissa eivät osaa laskea. Halusta ei voi olla kyse, koska kukaan järkevästi asioihin suhtautuva ei voi kieltäytyä yli 100 % vuosituotosta investoinnille, joka näillä tuotteilla saadaan mitättömällä työllä.

Tiekunnat saisivat tällä tavalla korvausta alle viidesosaan pudonneena sähkönkulutuksena ja 14 vuotta huoltovapaina lamppuina. 14 vuotta tulee siitä, että lamppujen valontuotto alenee 20-30 % tuossa ajassa. Jäljellä oleva valontuotto on siis 70-80 % ja tarkoittaa teknistä vaihtohetkeä.

Pieni lahja tiekunnille on kaupungille merkityksetön sen rinnalla, että kaupunki saa huikeaa 60000 euron säästöä vuosittain tästä maallikoille siirretystä valaistusasiasta.

Vastuuhenkilö

Paul Metsälä

Ylöjärvi