Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille kuntalaisille

Vaasa Kuntalaisaloite
Julkaistu 
19.5.2017
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
6.3.2018
Lähetetty kuntaan 
6.3.2018

Aloitteen sisältö

ALOITE:
Vaadimme maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille kuntalaisille. Ehkäisymuotona tulee olla hormonaalinen ehkäisy tai kierukka ja kondomit. Ehkäisymenetelmän valinnassa on huomioitava yksilölliset tarpeet.

Kondomeja täytyy olla saatavilla säännölliseen ehkäisyyn, matalalla kynnyksellä, siellä missä nuoret muutenkin liikkuvat (esim. kouluissa ja nuorisopaikoissa). Maksuttoman ehkäisyn yhteydessä on tarjottava tietoa, ohjausta ja neuvontaa seksuaaliterveydestä.

TAVOITE:
Tavoitteemme on lisätä väestön seksuaaliterveyttä ja -tietämystä, vähentää seksitautitartuntoja sekä vähentää raskaudenkeskeytyksiä. Lisäksi tavoitteena on jakaa vastuuta ehkäisystä kattavammin kaikille sukupuolille.

NYKYKÄYTÄNNÖT:
Tällä hetkellä henkilö saa maksuttoman ehkäisyn kolmeksi kuukaudeksi aloittaessaan ehkäisyn (ehkäisypillerit, ehkäisyrengas). Myös kuparikierukka on mahdollista saada maksutta. Synnytyksen, keskenmenon tai raskauden keskeyttämisen jälkeen on sama mahdollisuus kolmen kuukauden maksuttomaan ehkäisyyn tai kuparikierukkaan.

PERUSTELUT:
Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos suosittelee, että alle 20-vuotiaille tarjotaan ilmainen ehkäisy. Maksuttoman ehkäisyn on todettu lisäävän ehkäisyn käyttöä. Kondomi ehkäisee parhaiten seksitauteja ja hormonaalinen ehkäisy sekä kierukka ehkäisevät tehokkaimmin raskauksia.

Vaasan sairaanhoitopiirissä klamydiatartunnat ja raskaudenkeskeytykset ovat yleisimmillään 19-24-ikävuoden luokassa, tämän jälkeen raskaudenkeskeytykset vähenevät. Ikäryhmän klamydiatartunnat ovat olleet viime vuosina nousussa. Siksi maksutonta ehkäisyä tulee tarjota kaikille alle 25-vuotiaille.
Vaasa on opiskelukaupunki, joten ikäryhmään kuuluu runsaasti, usein vähävaraisia, opiskelijoita. Ehkäisyn ei tule olla kiinni varallisuudesta, vaan jokaisella on oikeus seksuaaliterveyteen.

Raumalla maksutonta ehkäisyä on tarjottu alle 20-vuotiaille jo usean vuoden ajan ja tulokset ovat olleet positiivisia. Sukupuolitautitartunnat ja raskauden keskeytykset ovat vähentyneet merkittävästi. Klamydiatartunnat alle 20-vuotiailla olivat vähentyneet jopa kolmanneksella. Lisäksi kaupunki on arvioinut säästävänsä vuosittain noin 100 000 euroa.

Liitteet

Klamydiatapaukset, LKM Klamydiatapaukset, LKM
Raskaudenkeskeytykset, LKM Raskaudenkeskeytykset, LKM

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilö

Pia Österlund

Vaasa


Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
54 Osallistunutta

Osallistujat

54

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.