Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille raisiolaisille

Raisio Kuntalaisaloite
Julkaistu 
21.3.2017
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
Kerää osallistujia

Aloitteen sisältö

Me, Raision Vasemmistonuoret, esitämme, että Raision kaupungin tulisi alkaa tarjota maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille raisiolaisnuorille. Maksutonta ehkäisyä tulisi tarjota sukupuoleen katsomatta, ja ehkäisymuodon valinnassa tulisi kuunnella nuoren terveydentilan asettamia vaatimuksia.

Tahdomme kannanotollamme muistuttaa, että seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvien asioiden tulisi kuulua myös julkiseen keskusteluun. Suunnittelemattomat raskaudet ja abortit ovat kuluerä kunnalle, mutta myös kuormittava ja elämänpituinen taakka nuorelle, joka joutuu tekemään päätöksen abortista. Tahdomme myös huomauttaa, että maksuttomassa ehkäisyssä ei ole kyse ainoastaan ehkäisymenetelmien tarjoamisesta, vaan myös useamman nuoren tuomisesta laadukkaan seksuaalikasvatuksen piiriin. Tämän takia koemme, että maksuton ehkäisy on toteutettava yhdessä kattavan ja toteutuskelpoisen seksuaalikasvatussuunnitelman kanssa, asiantuntijoita kuunnellen. Peräänkuulutamme kummankin sukupuolen vastuuta ehkäisyasioissa – kondomit eivät kuulu vain pojille, eivätkä hormonaalisen ehkäisyn asiat vain tytöille.

THL:n seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma on suosittanut ilmaista ehkäisyä jo vuodesta 2007. Vaikka vasta kourallinen kuntia on tarttunut tähän mahdollisuuteen, Raisio voisi korttinsa taitavasti pelatessa olla kehityksen etujoukoissa nuorten seksuaalikasvatusasioihin liittyen. Maksuton ehkäisy loisi osaltaan nuorille kuvaa turvallisesta ja välittävästä kunnasta ja kannustaisi jäämään asumaan Raisioon myös opintojen jälkeen.
Maksuttoman ehkäisyn malliesimerkkejä ovat Rauman kaupunki sekä pohjoismaisella mittakaavalla Norja. Raumalla maksuttoman ehkäisyn on arvioitu tuovan vuosittain 100 000 euron edestä säästöjä. Lisäksi alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on laskenut kolmanneksella. Norjassa vuonna 2013 teinien synnytykset ja keskeytykset laskivat 29 % kolmen vuoden takaisesta vertailuluvusta.

Vetoamme Raision kaupunkiin maksuttoman ehkäisyn tarjoamiseksi alle 25-vuotiaille nuorille. Edullisenakin pidetty ehkäisymenetelmä voi olla tietyssä elämäntilanteessa liian kallis hankittavaksi. Nuorella ei välttämättä ole säännöllisiä tuloja, joilla kustantaa ehkäisy, eikä luotettavaa aikuista, jolle puhua asiasta. Tarjoamalla maksuttoman ehkäisyn Raision kunta osoittaisi osaltaan, että jokainen ehkäisyyn käytetty euro on panostuksen arvoinen. Perustelemme 25 vuoden ikärajaa sillä, että eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20–24-vuotiaiden ikäluokassa.

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilö

Osallistu aloitteeseen

139 Osallistunutta
28 kerätty tässä palvelussa, joista
27 kunnan asukasta
24 nimeä julkaistu palvelussa
111 nimeä lisäksi kerätty muualla

Osallistujat

139
28 kerätty tässä palvelussa, joista
27 kunnan asukasta
24 nimeä julkaistu palvelussa
111 nimeä lisäksi kerätty muualla

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.