Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille kouvolalaisille

Kouvola Kuntalaisaloite
Julkaistu 
7.3.2017
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
9.5.2017
Lähetetty kuntaan 
9.5.2017

Aloitteen sisältö

Me äänioikeutetut kouvolalaiset esitämme, että Kouvolan kaupunki alkaa tarjota maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille kouvolalaisnuorille. Nuorille tulee tarjota maksuttomasti hormonaalista ehkäisyä, ehkäisykierukoita ja kondomeja, nuoren omista tarpeista ja elämäntilanteesta riippuen. Tärkeintä on löytää jokaiselle parhaiten sopiva ehkäisymuoto.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittavat, että kunnat tehostaisivat palveluitaan nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden osalta. Ehdotuksiin on kuulunut myös maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille, mutta toistaiseksi vain muutama kunta toimii suosituksen mukaisesti.

Tutkimusten ja havaintojen mukaan ehkäisyn käytön lopettamiseen on nuorten kohdalla liittynyt ehkäisyvalmisteiden hintaan liittyvä este. Maksutonta ehkäisyä tarjoavissa kunnissa on todettu raskaudenkeskeytysten ja teiniraskauksien määrän kääntyneen laskuun. Lisäksi sukupuolitaudit ovat vähentyneet, kun maksuttomuus on lisännyt ehkäisyvälineiden käyttöä. Raumalla alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on laskenut kolmanneksella. On arvioitu, että Rauma säästää maksuttomalla ehkäisyllä vuosittain noin 100 000 euroa. Myös Vantaalla maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen vaikutukset ovat samansuuntaisia.

Tärkeintä aloitteessa on kuitenkin se, että kunta edistää nuorten terveyttä ja hyvinvointia eivätkä joudu käymään läpi raskaudenkeskeytystä. Eniten raskaudenkeskeytyksiä ja tehdään juuri 20-24 -vuotiaiden ikäluokassa. Tämän ikäluokan nuoret ovat usein vähävaraisia opiskelijoita, joille ehkäisyn hankkiminen voi olla liian kallista. Ehkäisyn saaminen ei voi olla varallisuudesta kiinni.

Vaadimme Kouvolaa tarjoamaan kaikille alle 25-vuotiaille maksuttoman ehkäisyn. Kunnan on tarjottava kondomeja hormonaalisen ehkäisyn rinnalla, jotta sukupuolitauteja ehkäistään tehokkaammin. Se turvaisi myös ehkäisyvastuun tasaisemmin jakautumisen sukupuolten välillä. On todettu, että kondomit tavoittavat nuoret parhaiten siellä, missä he yleensäkin liikkuvat. Kondomeja on otettava jakoon nuorisotaloille, nuorten tapahtumiin, kouluterveydenhuoltoon, oppilaitoksiin, nuorisoneuvoloihin, kutsuntoihin sekä varuskunta- ja kasarmialueille. Pidämme perusteltuna, että Kouvola aloittaa tarjoamaan maksutonta ehkäisyä kaikille nuorille 25 ikävuoteen saakka

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilötiedot poistuvat, kun aloitteen toimittamisesta kuntaan on kulunut vuosi.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
175 Osallistunutta
174 kunnan asukasta
68 nimeä julkaistu palvelussa (nimilista ei enää nähtävissä)

Osallistujat

175
174 kunnan asukasta
68 nimeä julkaistu palvelussa (nimilista ei enää nähtävissä)

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.