Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Terveyttä tukeva ruoka- ja välipalakulttuuri Inkoon kouluissa ja päiväkodeissa

Inkoo Kuntalaisaloite
Julkaistu 
16.2.2017
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
3.5.2017
Lähetetty kuntaan 
3.5.2017

Aloitteen sisältö

Liiallinen sokerinsaanti on lääketieteessä jo yhdistetty mm. matala- asteisen tulehduksen syntymiseen, sydän- ja verisuonisairauksien syntyyn, ylipainoon ja hampaiden reikiintymiseen. Ruokailutottumukset syntyvät jo varhain ja nykytietämykseen ja yleisiin ravitsemussuosituksiin ( THL, WHO, sydänliitto, diabetesliitto ) pohjautuen koulu-, päiväkoti- tai iltapäivähoidon tarjoamat ateriat ja välipalat eivät tulisi sisältää lisättyä sokeria. Tämä ei ole kuitenkaan täysin nykypäivän tilanne Inkoossa ja aloitteen tarkoitus on kerätä asian tärkeyden ymmärtävät ihmiset liikkeelle mahdollistaakseen parhaat mahdolliset edellytykset luoda ja ylläpitää hyvä terveys lapsille turvaamalla heille ravitsemussuositusten mukainen eli vähäsokerinen ateriointi kouluissa ja päiväkodeissa.

Liiallinen sokerin saanti on suomalaisten lasten ja nuorten tyypillinen ravitsemusongelma. Jopa 80 prosenttia lapsista käyttää liian paljon sokeria. Sokeria syödään yli suositellun määrän jo 2-vuotiaana. Liian runsas sokerinsaanti totuttaa lapsen makeaan, vähentää tärkeiden ravintoaineiden saantia ja on muokkaamassa lapsen ravintotottumuksia terveyttä torjuvaan suuntaan. Lasten ravintoaineiden saanti heikkenee, kun sokeri kattaa liian suuren osan päivittäisestä energiasta.

Ravitsemussuositusten mukaan sokerin osuus päivittäisestä energian saannista saisi olla korkeintaan kymmenen prosenttia. Lapsilla saantisuositus ylittyy helposti lähes koko lapsuusiän, mikäli ruokavalioon kuuluvat esimerkiksi makeutetut jugurtit ja mehut. Mehut, sokeroidut mehukeitot ja kiisselit, sokeroidut jugurtit, vanukkaat, murot eivät ole ravitsemussuositusten mukaisia välipaloja, koska ne sisältävät runsaasti sokeria. Esimerkiksi pelkästään 2d sokeroitua jugurttia voi pitää sisällään keskimäärin 7 sokeripalaa, mehu lasillinen puolestaan 9 sokeripalaa. Yhdessä sokeripalassa on 2,5 grammaa sokeria eli pahimmillaan lapsi voi saada jugurtista ja lasillisesta mehua yhteensä 37,5 grammaa sokeria, mikä on liiallisesti yleisiin suosituksiin ja huomattavasti enemmän kuin "kymmenen prosenttia energiansaannista"- suosituksesta . Sokeriset herkut kuuluvat mielestäni ainoastaan juhlahetkiin, ei päivittäiseen arkiruokailuun. Sokerin arkinen liiallinen käyttö heikentää lapsen terveyttä ja luo vääränlaisia ravitsemustottumuksia jolla on kauaskantoisia vaikutuksia hänen terveyteen ja lisätty sokeri tulisi siksi poistaa täysin esimerkiksi iltapäivätoiminnassa tai päiväkodeissa tarjottavista välipaloista.
Hyviä välipaloja sen sijaan ovat esimerkiksi marjat ja hedelmät, juurespalat, maustamattomat jugurtit sekä täysjyväviljat.

Haluan tuoda myös esille, että ongelma ei ole pelkästään liiallinen sokerinsaanti ja sen vaikutukset lapsen metaboliaan vaan myös sokeripitoisen ravinnon ravintoaineköyhyys ja sen vaikutus lapsen kehon toimintaan ja terveyteen ( esim. teollisen mehuun valmistetun marjakiisselin ja marjojen sisältämän ravintoainesisällön ja sokerimäärän välillä voi olla suuri ero) . En näe myös aiheelliseksi, että kasvuiässä oleville lapsille vaihdetaan makeuttajaksi keinomakeutusaineita kuten aspartaamia ja samalla pitäen ruoan ravinneköyhänä vaan ( mehut, kiisselit ym.) vaan lapsille tarjotaan oikeaa ja tunnistettavaa ruokaa ja aitoja makuja.

Aloitteen tavoite on että Inkoon lapsille luodaan edellytykset hyvän terveyden syntymiseen ja ylläpitämiseen mahdollistamalle heille ravitsemussuositusten mukainen ruoka ja välipala kouluissa ja päiväkodeissa ilman ravintoon lisättyä sokeria tai lisäaineita.

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilötiedot poistuvat, kun aloitteen toimittamisesta kuntaan on kulunut vuosi.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
65 Osallistunutta
64 kunnan asukasta
51 nimeä julkaistu palvelussa (nimilista ei enää nähtävissä)

Osallistujat

65
64 kunnan asukasta
51 nimeä julkaistu palvelussa (nimilista ei enää nähtävissä)

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.