Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Uimahallin ja kuntosalin käyntimaksujen poistaminen eläkeläisiltä

Vihti Kuntalaisaloite
Julkaistu 
15.2.2017
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
15.6.2017
Lähetetty kuntaan 
15.6.2017

Aloitteen sisältö

Liikunnalla on myönteinen vaikutus terveyteen.

Valtion liikuntaneuvoston mukaan liikkumattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle sekä suoria kustannuksia (terveydenhuollon käynnit, sairaalapäivät, toimenpiteet, lääkkeet, ennaltaehkäisy) että epäsuoria kustannuksia (sairauspoissaolot, tuottavuuden heikentyminen, ennenaikaiset kuolemantapaukset). Liikunnan merkitys on suuri ikäihmisten kaatumisten ehkäisyssä.

Kolun ym. tutkimuksen mukaan (Suomen Lääkärilehti 12/2014) Suomessa liikkumattomuuden aiheuttamien kustannusten on arvioitu olevan vuositasolla 1–2 mrd. euroa. Säännöllisen ja monipuolisen liikunnan avulla on mahdollista ehkäistä kansansairauksia.

Kunnille (mm. Vihdille) liikunnan suunnittelupalveluita tarjoavan Urhes-liikuntasuunnittelu oy:n laskelmien mukaan Vihti käytti liikuntapalveluihin 40 euroa asukasta kohti vuonna 2013. Tällä luvulla Vihti sijoittui alimpaan kolmannekseen Suomen kuntien joukossa.

Lehtitietojen mukaan Vihdin kunnan tilinpäätös vuodelta 2016 osoittaa 5,7 miljoonan euron ylijäämää. Tulos on paras yhdeksään vuoteen.

Mitä vanhempi ihminen, sitä tärkeämpää terveydelle on tuki- ja liikuntaelimistön kunnosta huolehtiminen. Espoossa kunnan uimahallien ja kuntosalien käyttö on ilmaista 68-vuotiaille ja sitä vanhemmille kuntalaisille. Kirkkonummella vastaavan maksuvapautuksen ikäraja on 70 vuotta.

Ehdotamme, että Vihdin kunta poistaa uimahallin ja kuntosalin käyntimaksut eläkeläisiltä.

Vastuuhenkilö

Esko Meriluoto

Vihti


Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
15 Osallistunutta

Osallistujat

15

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.