Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Itsenäisyyden puisto Espoonlahteen

Espoo Kuntalaisaloite
Julkaistu 
2.11.2016
Lähetetty kuntaan 
3.11.2016
Lähetetty kuntaan 
3.11.2016

Aloitteen sisältö

Ehdotan, että Espoonlahteen perustetaan Itsenäisyyden puisto, tarkemmin Laurinlahteen.

Perusteluna on, että vuoden 1917 Senaatin jäsenet joulukuun 4:nä päivänä 1917 jättivät ehdotuksen Suomen uudeksi hallitusmuodoksi. Nämä viisaat miehet olivat P.E. Svinhufvud, Kyösti Kallio, Onni Talas, Heikki Renvall, Alexander Frey, G. W. Louhivuori, E. N. Setälä, Jalmar Castrén, Artur Castrén, Juhani Arajärvi ja E. Y. Pehkonen. Näistä edellä mainituista sanotaan Eemil Nestori Setälän suurelta osin kirjoittaneen tuon Suomen Itsenäisyysjulistuksen.

Miksi Itsenäisyyden puisto juuri Espoonlahteen ja juuri Laurinlahteen?

Noista viisaita miehistä Alexander Frey asui ja vaikutti Espoonlahdessa, tarkemmin nykyisessä Laurinlahdessa. Frey oli suomalainen lakimies, pankinjohtaja ja Ruotsalaisen kansanpuolueen poliitikko. Hän toimi mm. kansanedustajana, senaattorina ja Tarton rauhanvaltuuskunnan jäsenenä. Frey toimi myös Pohjoismaiden johtokunnan puheenjohtajana vuosina 1919 - 1945, ja pankin pääjohtajana 1928 - 1945.

Kuten edellä totesin, niin Frey asui ja omisti vuodesta 1923 jugendhenkisen Villa Larsvikin. Villan rakennutti valtioneuvos Konstantin Saurén Stensvikin kartanon maille joko vuonna 1905 tai 1911 (rakennusvuosi on hieman kyseenlainen). Villa oli alun perin itäpäästään nähden symmetrinen ja vain osittain kaksikerroksinen. Nykyasultaan huvila on lähes funktionalistinen. Myöhemmistä muutostöistä vastasi arkkitehti Jarl Eklund. Alakerran ikkunapuitteet ovat vielä nykyäänkin jugend-tyylisiä, samoin kuin huvilan portaikko. Huvilan kuisti oli alun perin avoin.

Vuosina 1978 - 79 huvila saneerattiin Suomen Työväen Säästöpankin edustuskäyttöön. Nykyisin huvila on yksityisomistuksessa ja suojeltu.

Alexander Frey on muutoinkin vaikuttanut nykyiseen Laurinlahteen. Hän lohkoi 1930 luvulla kartanoalueen 99 tonttia ja osoitti yhteisen ranta-alueen venevalkamaksi. Näin syntyi Larsvik Samhälle, nykyinen Laurinlahden yhdyskunta. Venevalkamassa toimii tätä nykyä Laurinlahden Venekerho, lisäksi Frey määritteli Laurinlahdentien ja Ristiniementien kulmauksen tontin yhteiskäyttöiseksi, nykyisin se toimii lasten leikkipuistona.

Vielä 1970 lopulla alueen pääkatu, Laurinlahdentie, oli nimeltään Axel Freyntie.

Vastuuhenkilö

Vastuuhenkilötiedot poistuvat, kun aloitteen toimittamisesta kuntaan on kulunut vuosi.

Tilaa sähköpostitiedotteet