Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Parempi kävely-ympäristö rautatieasemalle

Helsinki Kuntalaisaloite
Julkaistu 
20.10.2016
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
24.11.2016
Lähetetty kuntaan 
24.11.2016

Aloitteen sisältö

Esitämme, että Helsingin päärautatieaseman ympäristö kehitetään kävelypainotteiseksi alueeksi, jossa kävely on sujuvaa, mukavaa, houkuttelevaa ja turvallista. Alue on koko Suomen keskeisimpiä kohtia kävelyliikenteen näkökulmasta — pelkästään aseman kautta kulkee päivittäin 240 000 matkustajaa. Silti kävely on jäänyt alueen kehityksessä toissijaiseksi: esimerkiksi aseman pääoven edessä on varattu enemmän tilaa pysäköintipaikoille kuin kävelijöille. Aseman ympäristö nousee säännöllisesti kyselyissä esiin kävelijän näkökulmasta epämiellyttävänä, vaarallisena ja hankalana paikkana. Alueen ilmanlaatu on terveydelle haitallista.

Esitämme esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä alueen kehittämiseksi:

1. Kaivokatu: Kaivokadun läpiajoliikennettä vähennetään ja kadun ylittämistä helpotetaan. Ajokaistojen osuudesta tehdään pihakatumainen alue. Ainoastaan raitiovaunukiskojen kohdalle jätetään valo-ohjaus. Aseman pääoven edessä olevat parkkipaikat poistetaan. Pyörille luodaan uusi reitti aseman pohjoispuolelta radan ali ja aseman saattoliikenne siirretään Elielin pysäköintihalliin.

2. Asema-aukio: Asema-aukion tilaa vapautetaan kävelylle. Taksiliikennettä siirretään Elielinaukiolle, jossa bussiliikenne vähenee Länsimetron myötä.

3. Rautatientori: Rautatientorin ympäristössä Mikonkadulla ja Vilhonkadulla nopeusrajoitus lasketaan 40 km/h:sta 30 km/h:iin.

4. Kampin suunta: Tehdään Postikujasta viihtyisämpää kävely-ympäristöä. Rakennetaan uusi suojatie Mannerheimintien yli suoraan Postitalon luota Lasipalatsin luo.

5. Melu ja saasteet: Luodaan alueen katuruokakojuille helppo ja edullinen mahdollisuus liittyä sähköverkkoon. Kielletään polttomoottorigeneraattorien käyttö alueella. Vähennetään nopealla aikataululla dieselbussiliikennettä alueella.

6. Maanalaiset tilat: Tehdään Asematunnelista, ratapihan alikäytävästä ja sisäänkäynneistä siistejä, viihtyisiä ja turvallisia. Laajennetaan maanalaisten kulkuyhteyksien verkostoa.

7. Puistot ja palvelut: Parannetaan alueen aukioiden viihtyisyyttä istutuksilla, penkeillä ja valaisimilla. Tuodaan aukioille myös pysyvämpiä kahviloita, kioskeja ja muita palveluita. Kunnostetaan pienet viheralueet aseman ja Ateneumin sivuilla ja tuodaan ne paremmin kaupunkilaisten käyttöön.

8. Estevaikutus: Vähennetään radan estevaikutusta pohjoisessa luomalla uusia ali- ja ylikulkuja. Vähennetään rautatieaseman estevaikutusta luomalla esim. uusi kulkureitti suoraan asemalaiturilta itäsiiven läpi Rautatientorille.

9. Esteettömyys: Tarjotaan sujuva kulku aseman ympäristössä ja erityisesti metroasemalle joka suunnasta myös lastenvaunujen kanssa liikkuville ja pyörätuolin käyttäjille.

10. Turvallisuudentunne: Parannetaan vartiointia, valaistusta ja kunnossapitoa. Kehitetään palveluita niin, että alueella kulkee kaikkina aikoina tavallisia kaupunkilaisia.

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilöt

Vastuuhenkilötiedot poistuvat, kun aloitteen toimittamisesta kuntaan on kulunut vuosi.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.

Osallistu aloitteeseen

Aloitteeseen ei voi enää osallistua, koska se on jo lähetetty kuntaan.
222 Osallistunutta
222 kunnan asukasta
157 nimeä julkaistu palvelussa (nimilista ei enää nähtävissä)

Osallistujat

222
222 kunnan asukasta
157 nimeä julkaistu palvelussa (nimilista ei enää nähtävissä)

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.