Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Maksuton ehkäisy helsinkiläisnuorille

Helsinki Kuntalaisaloite
Julkaistu 
19.10.2015
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
Kerää osallistujia

Aloitteen sisältö

Me äänioikeutetut helsinkiläiset esitämme, että Helsingin kaupunki alkaa tarjota maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille helsinkiläisnuorille. Nuorille tulee tarjota maksuttomasti sekä hormonaalista ehkäisyä että kondomeja.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat suosituksissaan esittäneet, että kunnat tehostaisivat nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita. Ehdotuksiin on kuulunut maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille, mutta toistaiseksi vain muutama kunta toimii suosituksen mukaisesti.

Maksuttoman ehkäisyn on todettu lisäävän ehkäisyn käyttöä. Maksuttoman ehkäisyn tarjoavissa kunnissa nuorten tekemien raskaudenkeskeytysten määrä on laskenut merkittävästi ja sukupuolitautitartuntojen määrä on vähentynyt. Raumalla alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on laskenut kolmanneksella. On arvioitu, että Rauma säästää ilmaisella ehkäisyllä vuosittain 100 000 euroa. Myös Vantaalla nuorten maksuttoman ehkäisyn käytön on todettu vähentäneen raskaudenkeskeytysten määrää.

Vaikka ilmaisen ehkäisyn tuoma taloudellinen säästö terveydenhuoltokustannuksissa on merkittävää, tärkeintä on, että nuoret pysyvät terveinä ja hyvinvoivina eivätkä joudu läpikäymään raskaudenkeskeytystä. Eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20-24-vuotiaiden ikäluokassa. Tämän ikäluokan nuoret ovat usein vähävaraisia opiskelijoita, joille ehkäisyn hankkiminen voi olla kohtuuttoman kallista.

Helsinki tarjoaa maksuttomat e-pillerit kolmeksi kuukaudeksi ehkäisyn aloittajalle sekä ensimmäisen kierukan tai kapselin. Kondomeja on saatavilla ilmaiseksi, mutta ei siten, että niitä jaettaisiin käytettäväksi säännölliseen ehkäisyyn. Nykyinen tilanne on hyvä, mutta ei vielä riittävä.

Vaadimme Helsinkiä tarjoamaan kaikille alle 25-vuotiaille maksuttoman ehkäisyn. Kaupungin tulisi tarjota kondomeja hormonaalisen ehkäisyn rinnalla, jotta sukupuolitauteja ehkäistäisiin tehokkaammin, ja vastuu ehkäisystä jakautuisi tasaisemmin sekä tytöille että pojille. On todettu, että kondomit tavoittavat nuoret parhaiten siellä, missä he luonnollisesti liikkuvat. Kondomeja tulisi jakaa nuorisotaloilla, nuorten tapahtumissa, kouluterveydenhuollossa, oppilaitoksissa, kutsunnoissa ja armeijassa. Muissa kunnissa maksutonta ehkäisyä tarjotaan alle 20-vuotiaille. Me pidämme perusteltuna asettaa ikäraja 25 ikävuoteen saakka 20-24-vuotiaiden korkeiden raskaudenkeskeytyslukujen takia.

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilöt

Henrik John Mikael Nyholm

Helsinki

Minna Silvennoinen

Helsinki


Ota yhteyttä aloitteen vastuuhenkilöihin

Osallistu aloitteeseen

5199 Osallistunutta
1 001 kerätty tässä palvelussa, joista
995 kunnan asukasta
660 nimeä julkaistu palvelussa
4 198 nimeä lisäksi kerätty muualla

Osallistujat

5199
1 001 kerätty tässä palvelussa, joista
995 kunnan asukasta
660 nimeä julkaistu palvelussa
4 198 nimeä lisäksi kerätty muualla

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.