Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Perustetaan Ouluun paikallisraha, Oulun markka

Oulu Kuntalaisaloite
Julkaistu 
9.10.2014
Kerää osallistujia
Lähetetty kuntaan 
Kerää osallistujia

Aloitteen sisältö

Oulun markka. Siinä ratkaisu Oulun kaupungin talousongelmiin.


Paikallisrahoja on käytössä ympäri Eurooppaa. Tunnetuin esimerkki lienee Bristolin kaupunki 150km Lontoosta länteen, jossa paikallinen punta (google: Bristol Pound) käy maksuvälineenä käytännössä joka paikassa aivan kuten Englannin puntakin ("pound sterling").

Bristolin puntia voi ostaa netistä tai paikallisista kaupoista ja kahviloista ("Cash Pointeista") siten että yhdellä Englannin punnalla saa yhden Bristolin punnan. Tämä on käytännössä sama asia kuin lounas- tai palvelusetelin ostaminen, erona vain se että Bristolin punta ei käy maksuvälineenä missään muualla kuin Bristolissa. Tällöin paikallinen punta "jää kiertämään" kaupungin talouteen, eivätkä ulkomaiset yritykset voi imeä valuuttaa kaupungista ulos, esimerkiksi ns. veroparatiisisaarille.


Kun bristolilainen ostaa Bristolin puntia, hän sijoittaa rahansa Bristolin asukkaisiin ja yrityksiin, ikään kuin "ostaa Bristolin osakkeita". Tämä on tervettä itsekkyyttä yhteiskunnallisessa mittakaavassa. Paikalliset pk-yritykset menestyvät paikallisten asukkaiden tuen ja paikallisvaluutan myötä mm. ruoan- ja energiantuotannon sekä palveluiden ja ravintoloinnin saroilla, ja töitä riittää käytännössä kaikille.

Ehdotankin, että Ouluun perustetaan Oulun markka mitä pikimmiten, ja että mahdollisimman moni paikallinen yrittäjä ja työnantaja lähtee paikallisvaluutan käyttöön mukaan jo varhaisessa vaiheessa. Vaikutus työpaikkojen syntymiseen huomataan lähes välittömästi. Mallia otetaan mm. Bristolista, jonka malli voidaan kopioida suoraan Ouluun soveltuviltansa osin.


Tässä on ratkaisu Oulun ja muidenkin kuntien ja kaupunkien talous- ja työttömyysongelmiin. Tietääkseni muita ratkaisuja ei ole.


Tuukka Lampela
Open source-aktivisti, YO, taksin- ja linja-autonkuljettaja
Oulu

Aloitteen lisätiedot

Vastuuhenkilö

Tuukka Marko Tapio Lampela

Oulu


Ota yhteyttä aloitteen vastuuhenkilöön

Osallistujat

53

Kuvaajassa näytetään vain Kuntalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.